Teresa Pascual i Víctor Labrado guanyen el Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018

0
1222
Un dels moments de la roda de premsa.

El regidor de Cultura, Joan Muñoz, i el director de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Àlvar Garcia, han donat a conèixer davant els mitjans de comunicació els noms de les persones guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018.

LVI Premi Ausiàs March de Poesia (dotat amb 8.000 € i la publicació de l’obra per Edicions 62 grup Planeta), el XL Premi Joanot Martorell de Narrativa (dotat amb 20.000 € i la publicació de l’obra per Edicions 62 grup Planeta), així com el II Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària.

Les dues obres les publicarà Edicions 62 Grup Planeta. D’altra banda, Àngels Moreno rebrà el II Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària.

Teresa Pascual (Grau de Gandia, 1952), poeta i traductora, estudià Filosofia a la Universitat de València. El seu primer poemari, “Flexo”, fou guardonat amb el premi Senyoriu d’Ausiàs March 1987. El 1988 guanyà el premi Vicent Andrés Estellés amb “Les hores”. Més tard escriví “Arena” (1992) i “Curriculum Vitae” (1996). El temps en ordre (2002) fou Premi de la Crítica Serra d’Or de poesia 2003. “Rebel·lió de la sal” (2008) obtingué el Premi de la Crítica Catalana de poesia 2009 i el de la Crítica dels Escriptors Valencians “Manel Garcia Grau”. Herències (2011), escrit conjuntament amb la poeta Àngels Gregori, rebé el IV premi de poesia Manel Garcia Grau. “València Nord” (2014) era el darrer poemari que havia publicat quan el 2018 obtingué el LVI premi de poesia Ausiàs March de Gandia amb Vertical. És coautora, amb Karin Shepers, de la traducció de la poesia completa d’Ingeborg Bachmann (1995). La seua obra ha estat traduïda a diversos idiomes i figura en diferents antologies.

El jurat, format per Jordi Cornudella (president), Jaume Pont, Maria Josep Escrivà, i Rubén Luzón es va reunir a la Diputació de València el 6 de juliol passat. Hi va actuar de secretari Àlvar Garcia, director de l’IMAB, en representació de l’Ajuntament de Gandia. El jurat va destacar “la qualitat i alt nivell literari, en general”, de les 49 obres presentades.

Pel que fa a “Veus, la mar” reconstrueix l’aventura d’aquella generació de mariners que avui, retirats de la mar, se la miren des del moll, o esquivant turistes pel passeig marítim, o des de la caseta a la muntanya que es van fer amb els estalvis. Els seus records encara poblen la mar de goig, de dols, de desitjos, de perills. Només calia escoltar-los.

Víctor Labrado (Sueca, 1956) ha estat professor de llengua i literatura en ensenyament secundari. Entre els anys 2002-2010 va ser coordinador de la Biblioteca Casa-Museu Joan Fuster. Com a narrador ha publicat “La mestra” (1995) i una trilogia sobre la postguerra: “La guerra de quatre” (2002), “Quan anàvem a l’estraperlo” (2004), “No mataràs” (Premi Enric Valor de novel·la 2015). “Sobre història de la nostra literatura, El segle valencià” (Premi d’assaig Mancomunitat de la Ribera Alta 2007) i “Tirant, l’heroi fràgil” (2014).

El jurat, format per Pilar Beltrán, Xavier Aliaga, Miquel de Palol i Ignasi Mora (president) es va reunir el 10 de juliol passat a la seu d’Edicions 62 grup Planeta, a Barcelona. Hi va actuar de secretari Àlvar Garcia, director de l’IMAB, en representació de l’Ajuntament de Gandia. 28 van ser les obres presentades.

Pel que fa al II Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària és per a Àngels Moreno Vercher (Gandia, 1939), escriptora. Ha treballat en el camp de la publicitat i la comunicació. Col·labora en diverses revistes. Durant vint anys ha sigut columnista en l’edició de la Safor del diari Levante-EMV.

Ha publicat “D’ahir” (Colomar Editors, 1991), un llibre de relats inspirats en fets reals; Potser a setembre (Bromera, 1994), finalista del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira; Malson (Bromera, 2001), Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira; “Secrets Inconfesables” (Bromera, 2013), Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa; “Cita a la matinada” (Bromera, 2007), Premi VAE de Narrativa Bancaixa, i 96 Hores (Bromera, 2013), Premi de Narrativa Ciutat de València; així com diversos relats breus, entre els quals es compten Guinda (Brosquil/El País, 2015), L’altra vida de Neus Castells (Fundació Bromera, 2005), “L’objecte del desig” (Literal, 2006), “Cantar i Plorar” (Fundació Bromera, 2015) i d’altres. A més, és coautora del llibre “La Memòria Amagada, dones en la història de Gandia” (Ajuntament de Gandia / CEIC Alfons el Vell, 2002). L’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia li va retre homenatge al 2017 (juntament Elvira Ferrer i Araceli Banyuls) com a “Dona significativa de Gandia”, per la seua aportació a la societat gandiana.

Gala literària

Els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018 es lliuraran el pròxim divendres, 23 de novembre, a les 20 hores, al Teatre Serrano. En una Gala literària que constarà de dues parts. La primera, serà el lliurament dels premis, conduit per Sènia Mulayani, escriptora i presentadora del programa d’À Punt TV “València Califòrnia”.

A continuació hi haurà una segon part musical amb l’estrena de l’espectacle “Els dies i les Dones”, de les valencianes Sis Veus (la gandiana Eva Dénia, Lola Ledesma, M. Amparo Hurtado, Maribel Crespo, Merxe Martínez i Patxi Ferrer), on s’hi retrobaran la música i la poesia.

Les obres guanyadores les publicarà Edicions 62 grup Planeta a finals de gener, principis de febrer. Es presentaran a Barcelona a propòsit de la proximitat de la Fira del Llibre. I a la primavera està previst que els autors presenten les seues obres a la nostra ciutat, dins les activitats que organitza la Biblioteca Central de Gandia.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí