El fiscal d’Alqueria apunta un «govern paral·lel» en Divalterra de 7 alts càrrecs ‘enxufats’ de PSPV i Compromís

0
1398
Jorge Rodríguez és el principal investigat en el cas Alqueria

L’informe de la UDEF apunta que les contractacions suposaven un cost de vora 2 milions d’euros i que es van fer de forma «arbitrària i capritxosa»

El sumari del cas Alqueria que investiga a l’alcalde d’Ontinyent i expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, apunta a una acusació de Fiscalia de malversació per haver ‘enxufat’ com a alts càrrecs a set membres de PSPV i Compromís (4 i 3 respectivament) en la tardor de 2015. Estos alts càrrecs, que s’haurà de determinar si es van contractar irregularment per a Divalterra (llavors encara Imelsa), haurien cobrat uns 70.000 euros a l’any, xifrant-se així en prop de 2 milions el cost que hauria suposat a la Diputació de València.

Les quanties es recullen a l’informe de la UDEF que intgra l’acusació de la Fiscalia Anticorrupció, i que apunta que els set contractes d’alta direcció s’haurien fet sense els perceptius informes jurídics ni financers, i a més, segons la declaració de testimonis, per indicació de Presidència o assessors pròxims.

Segons la UDEF, els cogerentes de Divalterra Josep Ramón Tiller (PSPV) i Agustina Brines (Compromís) «van remodelar l’estructura de l’empresa per a configurar sis àrees, al front de les quals van decidir col·locar a càrrecs» lligats als mateixos partits.

L’auditor intern de l’empresa, en la seua declaració davant la Fiscalia en qualitat de testimoni, va dir que aquests nomenaments «tenien un marcat caire polític i no hi havia necessitat de realitzar» aquestes set contractacions, de les quals «tres són afins a Compromís i quatre al PSOE», partit aquest últim al qual pertanyia el president de la institució, Jorge Rodríguez.

Esta contractació, segons l’informe, suposaria una «actuació arbitrària i capritxosa», «que no se subjectava als principis de publicitat, mèrit, transparència i capacitat», i que s’hauria fet amb «artificis buscats per a tractar d’emparar unes contractacions que responen a un afavoriment dels membres del partit dominant en la Diputació», afig l’informe policial.

El citat sumari inclou declaracions i correus electrònics que «podrien evidenciar el coneixement d’aquestes arbitrarietats i artificis» per part els investigats en la causa, que «revelen també la creació d’una estructura de govern paral·lela a la voluntat del consell d’administració formada tan sols pels consellers membres dels partits polítics que sustenten a la Diputació».

El citat informe reflecteix que, en la data en la qual es van produir les contractacions, estava pendent per part de la Diputació la classificació de l’entitats del sector públic i, per tant, no s’havia determinat el nombre màxim de directius que podien contractar-se sota aquesta modalitat.

Segons el fiscal, en 2015 el personal d’alta direcció de Divalterra va passar d’un -el gerent- a deu, sense tindre en compte els Pressupostos de l’Estat per a 2015 i la Disposició de reducció de la càrrega financera del 25 de juliol que determinava que les societats mercantils públiques no podrien contractar a nou personal excepte en casos excepcionals i per a cobrir necessitats urgents i inajornables.

Jorge Rodríguez va ser detingut el 27 de juny de 2018, al costat de dos assessors i tres alts càrrecs de l’empresa pública Divalterra, per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics. Després de passar una nit al calabós va estar posat en llibertat però el seu partit el va suspendre de militància; la situació va provocar la seua dimissió com a president de la Diputació, però no de l’alcaldia d’Ontinyent, càrrec al que ara com ara tornarà a optar en les pròximes eleccions del 26 de maig.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí