L’Splash Sagunt dóna a conéixer els premiats del Festival del Còmic

0
919
Sagunt premiarà la trajectòria de Josep Maria Beà

El Festival del Comic de la Comunitat Valencina ‘Splash Sagunt’ premia a huit creadors en sis categories diferentsd vinculades al còmic

​L’organització de l’Splash Sagunt ha anunciat els premiats d’esta edició del Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana on estan Josep M. Beà, Marcelo Quintanilha, Kim, Antonio Altarriba, Luis Busto, Cristina Bueno, Isaac Rosa i Álvaro Pons.

El certamen, que tindrà lloc durant el cap de setmana del 10, 11 i 12 de febrer en el Casal Jove del Port de Sagunt, oferirà tres dies temàtics que giraran al voltant de la novel·la gràfica com a protagonista, incrementant també el nombre de stands i activitats.

Josep Maria Beà

Premi ‘Una vida de vinyetes’: Josep Maria Beà

Josep Mª Beà, natural de Barcelona, visitarà l’Splash per a xarrar amb el públic i explicar detalles d’una vida professional rica i excitant, des dels seus començaments en ‘Selecciones Ilustradas’, passant pel seu arsenal de publicacions per a ‘Warren Publishing’ amb temàtica fantàstica i de terror als àlbums com a Historias de Taberna Galáctica, reeditat fa un mes escàs, o En un lugar de la mente. Va fundar al costat de quatre grans noms del còmic –entre ells, Carlos Giménez o Alfonso Font- la publicació ‘Rambla’, on va fer serie ‘La esfera cúbica’ o ‘La Muralla’. Va constituir en 1985 el segell Interimagen, que va editar La Técnica del Cómic, un manual publicat en forma de col·leccionable per a quioscs, obra seua i de Pascual Ferry, així com diversos àlbums recopilatoris de la seua obra anterior, i les revistes per a adults Caníbal i Gatopardo, i per a xiquets Chucho Largirucho i Monstruos & Co.

Marcelo Quintanilha

Premi Millor novel·la gràfica: ‘Talco de vidrio’ de Marcelo Quintanilha

Marcelo Quintanilha està considerat un dels millors narradors gràfics brasilers. El seu anterior treball, Tungsteno, un thriller explicat a temps real, li va suposar els primers elogis i reconeixements de la indústria i crítica europea, guanyant el premi Fauve Polar SNCD del Festival de Angoulême. Treball que tindrà per al 2017 una versió cinematogràfica.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Detingut un home a Sagunt per abusar de la seua exparella i impedir-li eixir del domicili

En Talco de Vidrio, l’autor canvia de registre per a apuntar-se amb gran encert al món de la gelosia, les classes socials brasileres i la insatisfacció professional i personal d’una odontòloga anomenada Rosángela. L’exploració sobre la condició humana és precisament el millor encert d’esta novel·la gràfica. El que realment amaga una vida marital, social, deontològica, quan la persona que, en aparença, posseeix una vida quasi perfecta, es troba atrapada en alguna cosa que no desitja i acaba repudiant. Sentiments universals que, d’esta forma, troben complicitat en el lector.

Kim i Antonio Altarriba

Premi millor novel·la gràfica nacional 2016: ‘El ala rota’ d’Antonio Altarriba i Kim

‘El ala rota’ és la història que Antonio Altarriba explica de la seua vida, en concret de Petra, la seua mare. Si ‘El arte de volar’ (Premi Nacional del Còmic 2010) es va encarregar del seu pare Antonio, en una biografia que va recordar a molts altres espanyols del bàndol perdedor de la guerra civil, la història de Petra completa un díptic familiar que aconsegueix a la dona espanyola de l’època. Submissió, ancoratge a treballs familiars no remunerats, invisibilitat social, religiositat tradicionalista i veus silenciades formen part d’una societat marcadament rural que es va perpetuar en ciutats encaixonades per la ideologia franquista.

Kim ha tornat a ser el dibuixant que atorga vida a estos personatges i situacions i de nou exposa tot el seu mestratge –en blanc i negre- perquè la narració fluïsca de la millor manera.

Luis Bustos

Premi humor gràfic 2016: Luis Bustos

Luis Bustos va començar la seua carrera professional a mitjan anys noranta, treballant en xicotets segells com Malasombra o Camaleón Ediciones, amb guions de David Muñoz. Amb Residuos va debutar en gran amb un àlbum de format francés on va convertir en imatges les idees de Muñoz i Antonio Trashorras.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sagunt rebrà 468.000 euros de la Diputació per al manteniment dels seus centres educatius

En 2009, va donar un nou salt qualitatiu i quantitatiu en la seua carrera amb la realització de ‘Endurance’, una novel·la gràfica de gran extensió que narra l’epopeia d’Ernest Shackleton en l’Antàrtida i que va publicar Planeta. També en 2014 apareix ‘Versus’, la seua segona novel·la gràfica, on aprofundeix en els secrets de l’ànima i la voluntat humana. A més, el dibuixant ha col·laborat en nombroses revistes com El Manglar, Nosotros Somos Los Muertos o El Jueves, entre unes altres, i col·labora des dels seus inicis en la revista digital Orgullo y Satisfacción.

Santiago García i Luis Bustos han unit els seus talents per a plantejar en ‘García!’ una novel·la gràfica que beu de la sàtira política i el thriller d’acció amb una evident connexió amb la realitat espanyola.

Cristina Bueno i Isaac Rosa

Premi entendre el present 2016: ‘Aquí vivió. Historia de un desahucio’ d’Isaac Rosa i Cristina Bueno

Isaac Rosa és un dels escriptors més compromesos de la seua generació. En les seues col·laboracions amb eldiario.es, La marea, Orgullo y Satisfacción; o en els seus llibres de relats, ‘Compro oro’ o ‘El puto jefe’, ha donat protagonisme a la vergonya dels desnonaments, una injustícia que revela, com a poques, l’estreta relació entre banca i poder.

Cristina Bueno és la jove autora que ha plasmat i fet seu aquest cru tema que a tantes famílies i persones ha perjudicat fins avui. Amb un blanc i negre recolzat per un suau verd, Cristina ens transporta a un barri de veïns, a una finca, a una casa en concret on s’han produït els fets que narra Aquí vivió. ‘Historia de un desahucio’.

Alicia és una pre-adolescent que ha patit la ruptura conjugal dels seus progenitors i ara viu amb la seua mare en un nou pis, una casa en la qual van ser desnonats els seus anteriors amos. Alicia emprèn una recerca personal per a saber qui va viure allí i què és el que va passar realment arran de trobar un diari secret.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El PSPV supera a Compromís com a força més votada al Camp de Morvedre mentre Cs rebasa al PP

Rosa i Bueno escometen esta història complexa de sacsejades vitals amb una sèrie de personatges serens, gent que intenta recuperar la normalitat de la vida i que, malgrat el estrangulamiento econòmic, s’alça als matins amb la força i dignitat necessàries per a emprendre el difícil art de viure.

Els autors fan el possible per a donar-li visibilitat a este drama humà que també té la seua esperança en les gents de la PAH, que s’uneixen per a lluitar i demostren, una vegada més, que les coses es canvien enfrontant-se a la bèstia cara a cara, amb el cap alt. Un còmic necessari i valent.

Álvaro Pons

Premi divulgació del còmic: Álvaro Pons

Álvaro Pons en el terreny del còmic és tasca complexa. Ha col·laborat com a assagista i crític en fanzines, revistes, periòdics, publicacions i webs especialitzades. Des del fanzine El Maquinista, passant per Imégenes, Guía del Cómic o Dolmen (la revista germen de l’editorial). Va col·laborar en dos llibres sobre Alan Moore i Neil Gaiman i va crear el blog La Prisión de Papel, el seu website oficial fins fa poc. Com a assagista va publicar el llibre Viñetas de Valencia, historia del cómic valenciano (De Ponent edicions) i ha sigut artífex com a comissari d’exposicions en Angoulême (2012) sobre el còmic espanyol i, recentment, a Valencia Línea Clara en el IVAM o Prehistoria y Cómic (Museo de Prehistoria de Valencia – Centro La Beneficiencia).

Segueix col·laborant amb La Cartellera Túria, L’hora de l’entrepà (Radio 3) o el periòdic El País, per citar alguns i ja ha rebut premis en altres salons com l’Internacional de Barcelona.

Els assistents l’Splash podran conèixer en persona a alguns dels 6 premiats, que assistiran a xarrades i als stands durant el cap de setmana.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here