Sols set ajuntaments de la Costera i la Canal i un de la Safor s’oposen al Macroabocador de Llanera

2
1107
Consorci Abocador
El consorci ha aprovat el projecte amb una majoria de més del 80%

Els municipis de d’Anna, Barxeta, Canals, Estubeny, la Granja de la Costera, Navarrés i Torrella, tots de les comarques de la Costera i la Canal de Navarrés, i Rafelcofer a la Safor s’han oposat este matí a l’adjudicació del projecte de construcció d’un abocador i planta de tractament de residus a les empreses FCC i Dimesa a Llanera de Ranes.

Tots estos municipis tenen com a únic nexe estar governats pel PSPV ja que esta formació a nivell comarcal s’ha oposat al projecte, a més a més de que el representant de Canals, malgrat estar governada pel PP, també está representada per un regidor del PSPV, i la regidora del Bloc de Barxeta també ha votat en contra, encara que este ajuntament està governat per EU juntament amb PP. Rafelcofer se n’ha eixit de la disciplina del vot del PSPV a la Safor i també s’ha abstés Zarra (de govern independent) a la Vall de Cofrents.

En esta votació han estat presents 50 municipis en representació alhora dels més de setanta que formen el Consori del Pla Zonal de Residus XI, XII i XIII que incoluen els 97 municipis de les comarques de la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés, la Safor i la Vall d’Aiora-la Vall de Cofrents. L’aprovació d’este ens ha representat una majoria poblacional d’esta zona del 81,55%.

A més a més en la reunió s’ha informat del rebuig de quatre recursos presentats, dos qüestionant el fet que el projecte del Pla Zonal es desenvolupe amb una sola planta de tractament de residus en el que s’enten com un incompliment de la llei, un d’una empresa que no estava d’acord amb la puntuació obtinguda en l’avaluació de projectes, i un altre sobre la tramitació de l’expropiació de les terres afectades. Dos recursos més no han estat acceptats per considerar que estan presentats fora de termini.

Davant esta situació la plataforma cívica No al Macroabocador ha presentat prop de 18.000 firmes contràries a l’execució d’este projecte que s’han presentat al registre de la Diputació de València. A més a més han afirmat que també es presentaran a la Conselleria de Medi Ambient, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a l’Europarlament a través del partit d’Els Verds de la Safor.

Des de la plataforma el seu president Antonio Beneyto ha afirmat que la primera fase seguida des d’este moviement ha intentat «conscienciar a la societat i als politics del problema que resultaria el futur abocador» i així a lamentat que «la participació social no s’ha usat en este consorci». A més a més Beneyto ha afegit que l’actuació de la plataforma no ha anat per la presentació de recursos fins ara però que sí se centraran a la part tècnica per presentar al·legacions una vegada es presente el projecte que s’haurà de construir a Llanera de Ranes i s’obriga el període d’al·legacions pertinent. Este projecte s’espera que es presente al llarg de l’any 2010.

No al Macroabocador també ha anunciat que continuarà la seua tasca cívica amb moviments i protestes, així ha anunciat ja una xarrada per al pròxim 21 de gener per parlar d’experiències de pobles amb abocadors; i també s’editarà un DVD amb les imatges preses de l’abocador de Vitòria, utilitzat per tranquilitzar als veïns sobre el que suposaran les futures instal·lacions, però en el que es veurà el que afirmen «no s’ha volgut ensenyar als veïns de Llanera».

Les instal·lacion de l’abocador de Llanera de Ranes donaran servei a 370.000 habitants de cinc comarques, ocuparan una superfície de 183.902 metres quadrats i tindran capacitat per tractar 164.000 tones anuals de residus.

2 COMENTARIOS

  1. La representant de l’Ajuntament de Barxeta al Consorci, Desi Mahiques és regidora del BLOC, malgrat que la corporació estiga governada per EUPV i els seus socis de govern del PP, que li van demanar la dimissió pel seu vot en contra a l’Assemblea de juliol a Gandia; dimissió que no ha presentat, doncs des del Bloc de Barxeta i de La Costera no vulguem cap merder a la nostra comarca, d’igual manera que no vulguerem l’abocador que en 1997 ens volia dur EU a Barxeta.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí