Situació de preemergència per hui per pluges intentses que poden ser localment molt fortes

0
938
tronada
Ens trobem en alerta taronja

La Generalitat, a través de la conselleria de Governació, manté la preemergència per pluges intenses a tota la Comunitat Valenciana, ja que s’esperen xàfecs que poden ser localment molt forts.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu per hui «a la meitat sud nuvolós o molt nuvolós, a la meitat nord intervals nuvolosos, augmentant de sur a nord a molt nuvolós. A la meitat sud xàfecs moderats, que poden ser localment molt forts arribant als 50 litres per metre quadrat en una hora amb tormenta. A la meitat nord algun xàfec dèbil al començament. A partir de la vesprada nit podran ser localment molt forts. Temperatures en lleuger a moderat descens. Vents del nordest de fluixos a moderats».

D’acord amb la informació facilitada per AEMET, la probabilitat de que es produeixca este fenòmen advers oscil·la entre el 40 i el 70% a Alacant i entre el 10 i el 40% a València i Castello, i s’ha establert el nivell taronja.

Des de la Generalitat s’han donat una sère de consells bàsics per evitar riscos amb esta preemergència: informar-se contínuament de l’evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació; allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romandre als ponts; usar el vehicle sols si és absolutament imprescindible; informar-se de la situació abans d’iniciar el viatge; circular preferentment per carreteres principals i autopistes; no intentar mai creuar un lloc inundat o un pot que ofereixca dubtes sobre la seua resistència.

La Generalitat també ha donat recomanacions específiques davant tronades amb aparell elèctric: evitar romandre als cims dels turons; si s’està conduint, el cotxe és un bon lloc per romandre, després d’abaixar l’antena de la ràdio i tancar les portes i finestres, ja que davant la caiguda d’un raig es crea l’anomenada ‘Gàbia de Faraday’ que aïlla elèctricament; a casa s’han de tancar les portes i finestres per evitar corrents d’aire, estes atrauen els rajos; desconnectar els aparells elècric per evitar que siguen danyats per pujades de tensió; si la tronada ens agafa per sorpresa a la muntanya i no tenim a prop un cotxe o un refugi, no ens hem de refugiar mai sota un arbre, ja que podria actuar com parallamps, el que més convé és esperar que passe la tronada ajupit, quets, el més baix possible, tocant terra sols amb les botes (la goma de les soles és aïllant), també podem esperar asseguts damunt un objecte aïllant, una corda enrotllada, o la motxilla si no té armadura metàl·lica.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí