Si perdem la salut, la resta de coses són secundàries

0
4390
Nico Calabuig.

La pandèmia de la COVID-19 ens ha demostrat una vegada més que el primer en la vida és la salut, i que sense ella la resta d’aspectes no poden funcionar. En eixe sentit, el sistema públic de Salut i totes les persones que hi treballen mereixen sempre tot el nostre reconeixement, però especialment per la tasca realitzada des de fa mesos fins ara mateix. Per això, Compromís per Ontinyent hem presentat una moció que es debatrà al Ple Municipal de juliol, per la defensa de l’Atenció Primària i la Salut Pública. És essencial que este àmbit de la salut també estiga reforçat de cara a fer front a futures crisis sanitàries.

Per eixe motiu, la proposta que portem al Ple de la Corporació també planteja la recuperació de la Regidoria de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Ontinyent, que va ser eliminada com a tal per l’actual govern municipal a l’inici de la present legislatura. En un moment on la pandèmia ha reafirmat el paper central de la salut i les cures en la societat, considerem necessària la creació d’esta regidoria a Ontinyent. Pensem que sols dotant-la de rellevància i autonomia aconseguirem que siga un espai referent d’informació i educació en temes de salut pública i política de les cures, a més d’esdevindre l’òrgan interlocutor amb tot el teixit sociosanitari comarcal i supracomarcal del qual forma part la nostra ciutat.

La presència prioritària de la salut i les cures de les persones en el centre de l’acció política no pot ser una situació anecdòtica. Ha de ser un objectiu central, des del govern del municipi més menut fins a les institucions internacionals. Per això, fa uns mesos, coincidint amb el primer aniversari de l’inici de la construcció del nou Hospital comarcal a Ontinyent per part de la Generalitat Valenciana, vam iniciar els contactes amb la resta de forces polítiques, associacions i societat civil per recuperar el Pacte per la Sanitat d’Ontinyent i la Vall d’Albaida. I per la mateixa raó, ara proposem recuperar esta regidoria delegada, que contribuiria a demostrar la importància de la salut com a pedra angular de l’acció política des de l’ajuntament de la nostra ciutat.

Pel que fa a l’Atenció Primària i la Salut Pública, són el primer contacte de les persones amb el sistema de salut. Els i les professionals que la integren coneixen a la ciutadania que atenen de primera mà, i saben millor que ningú les seues necessitats. Per això, reivindicar i reforçar este sistema és garantia de prevenció i de salut. En eixe sentit, la nostra moció incorpora diverses propostes encaminades a protegir l’Atenció Primària i la Salut Pública. Així, entre altres, proposem demanar el reforç del personal, així com els recursos econòmics, materials i organitzatius; dotar els tres Centres de Salut de la ciutat dels recursos necessaris; reclamar al Govern d’Espanya la creació d’una entitat estatal de salut pública, contemplada en la legislació però inexistent actualment; o instar a la Conselleria de Sanitat a seguir aprofundint en campanyes informatives sobre la importància de la sanitat pública.

En definitiva, considerem indispensable que l’Ajuntament d’Ontinyent, en representació de tota la ciutat, es posicione al costat de tot el sistema públic de Salut, reivindicant i defensant el reforç de l’Atenció Primària per part de les institucions autonòmiques i estatals, i també contribuint des de l’àmbit municipal a la protecció de la Salut Pública. Perquè d’esta crisi sols eixirem assegurant i ampliant els drets socials, i des del municipalisme també hem d’alçar la veu en defensa d’una sanitat pública forta, digna, de qualitat i de proximitat, on la salut de les persones siga el centre de totes les decisions.

Nico Calabuig, Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí