Set ajuntaments de la Canal, la Costera, la Vall d’Albaida i la Ribera Alta hauran de tornar ajudes europees mediambientals

0
1783
Visita institucional al projecte d'Ecoglauca a Énguera en 2017

L’11 d’abril de 2017 la Unió Europea va rescindir de forma anticipada el projecte Life+Ecoglauca Érgon per la «mala qualitat» dels informes presentats i una «llarga llista» de problemes que no van ser corregits

Els ajuntaments d’Énguera, bolbait, Navarrés, el Genovés, la Llosa de Ranes, Fontanars dels Alforins i Vilanova de Castelló hauran de retornar més de 200.000 euros que va concedir la Unió Europea pel projecte Life-Ecoglauca Érgon, que Brussel·les va rescindir anticipadament a l’abril del passat any per la «mala qualitat» dels informes presentats, així com per una «llarga llista de deficiències i problemes» que no van ser corregits, tal com ha denunciat Acció Ecologista-Agró.

Aquesta quantitat correspon als diners avançats del primer pagament d’un pressupost total d’1,4 milions d’euros, dels quals la UE aportava aproximadament el 48% (672.000 euros) i la resta els set municipis integrats en un consorci. Aproximadament un terç de la part aportada per Brussel·les (uns 220.000 euros) és la que es va pagar inicialment i de la qual ara es reclama la devolució.

Segons assegura l’organització ecologista, la major part dels diners del projecte ha anat a parar a empreses d’assessorament tècnic, «com In4wood, que van elaborar informes considerats per la UE de baixa qualitat». Els ajuntaments, «que lamentablement no han obtingut cap benefici conegut de tot açò», es veuen obligats a retornar aquests diners.

Es dóna la circumstància, adverteixen des de AE-Agró, que el projecte es va presentar a Europa abans de les passades eleccions autonòmiques i municipals, per la qual cosa els actuals governs municipals ho «han heretat, els agrade o no» dels seus predecessors, de diferent color polític (PP, PSPV i Compromís). Qui no ha canviat, apunten els ecologistes, és el director tècnic del projecte, Fernando Pradells, president de la Plataforma Forestal i gerent de l’Associació de Municipis Forestals Valencians (Amufor). Pradells és promotor del projecte al costat de l’alcalde d’Énguera i president de Amufor, Óscar Martínez (PSPV).

Als ecologistes els preocupa «molt» que «destacats dirigents» de l’Associació de Municipis Forestals Valencians i de la Plataforma Forestal apareguen com a responsables en un projecte «fracassat i defectuós», ja que consideren que «desacredita i dóna una mala imatge dels ajuntaments valencians i d’entitats com Amufor davant la Unió Europea i en relació a projectes i fons europeus de medi ambient i desenvolupament rural».

Acció Ecologista-Agró demanarà que s’investigue a fons aquesta iniciativa i les deficiències i irregularitats detectades i les posarà en coneixement de les autoritats i institucions «que siga necessari per a esbrinar tots els detalls». Així mateix, han informat d’aquest assumpte als grups parlamentaris perquè investiguen i aclarisquen la situació.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí