S’enfonsa l’escala gòtica d’una de les cases-palau del carrer Montcada de Xàtiva

0
2709
Imatge de l'estat en el que ha quedat l'escala del palau

Es tracta de l’estructura de la Casa Palau dels Sanç d’Albiol, del qual també perilla un escut lateral declarat Bé d’Interés Cultural (BIC)

El Col·lectiu Iniciativa Cívica per a la Recuperació del Centre Històric de Xàtiva (ICHX) ha denunciat l’enfonsament de l’escala gòtica de la Casa Palau dels Sanç d’Albiol, immoble històric que forma part de la relació de palaus que s’alcen al carrer Montcada de Xàtiva. Iniciativa també ha alertat del “preocupant estat de deteriorament estructural d’este històric edifici, l’escut lateral de la qual està declarat Bé d’Interés Cultural (BIC)”.

El mateix col·lectiu ha alertat que l’enfonsament d’esta escala d’origen gòtic s’ha produït “a causa de la situació d’abandó i preocupant estat de precarietat estructural d’este històric i valuós edifici”.

ICHX critica així la “nul·la conservació i manteniment durant anys per part de la propietat particular de l’immoble”, afirmant a més que aquest “ha sigut contrastat in situ per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, en el transcurs d’una visita realitzada després de la petició d’Iniciativa Cívica per a la Recuperació del Centre Històric de Xàtiva en la que sol·licitava que la casa palau siga declarada Bé d’Interés Cultural (BIC) o si és el cas Bé de Rellevància Local (BRL), motivada pels excepcionals valors artístics que encara conserva i la important història de l’edifici i la família noble que el va alçar i va engrandir”.

Imatge del teginat de fusta original

Expliquen d’una altra banda que, a causa de l’afonament de l’escala, el personal de la Direcció General no ha pogut accedir a la primera planta de la casa palau, on es troba “una excepcional joia artística, un valuós teginat original de fusta, probablement de finals del segle XIV, amb disseny de cassetons i escuts policromats de la família Sanç sostinguts per figures esculpides en les mènsules o cans que sustenten les jàsseres”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Nuevos brotes de COVID-19 en Valencia, Requena, Manises, Gandia y Museros

Alerten així que el teginat “corre a més seriós perill de pèrdua i desaparició atés que l’escala afonada, per ruptura de la biga en què se sustentava, podrida a causa de l’entrada d’aigua des de la coberta, contribuïa a reforçar i mantindre l’estructura dels murs de càrrega, en els que s’aprecien vàries bretxes, i hi ha la possibilitat que estos pogueren obrir-se i cedir, amb greu risc de col·lapse de l’edifici”.

Recorden que l’any 2010 ja es va obligar a actuar a la propietat de l’edifici, a instància de l’Ajuntament de Xàtiva, per al manteniment de la deteriorada façana d’esta casa palau i les cates prèvies arqueològiques van permetre contrastar que romanen en la mateixa importants restes de la construcció medieval de la casa palau. No obstant això no es va actuar en la façana lateral que conserva un finestral gòtic amb l’escut en pedra de la família Sanç que ha sigut declarat Bé d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana a instàncies de la mencionada sol·licitud de la Iniciativa Cívica per a la Recuperació del Centre Històric de Xàtiva, i tampoc en l’interior de l’edifici, que sense cap actuació, ni intervenció de conservació, atenció i manteniment s’ha deteriorat greument fins a produir-se l’enfonsament de l’escala gòtica, que ha quedat, en runes en el sòl del pati des de fa setmanes.

ICHX explica que la casa palau dels Sanç d’Alboi, situada al carrer Moncada on es van establir i van construir els seus palaus les principals famílies nobles que van acompanyar el rei Jaume I en la conquista de la ciutat, és un valuós edifici originari del segle XIV. Va ser habitat, entre altres personatges il·lustres, per Francisco Sanç Martí que va ser Mestre de l’orde militar i religiosa de Montesa. Conserva elements estructurals de la casa palau original, com un arc escarser amb pilastres de carreus en el pati, potents bigues de fusta i elements antics de marqueteria, un finestral gòtic amb escut en pedra de la família Sanç declarat BIC, i un teginat de fusta amb cassetons, únic en el seu gènere a Xàtiva, amb escuts policromats de la família Sanç sobre figures esculpides. En la segona mitat del segle XX va albergar a l’entitat Cercle Mercantil de Xàtiva.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El trompetista Raúl Junquera y la OV interpretan en el TEM el ‘Concierto para trompeta’ de Hummel

Iniciativai recorda que ja va alertar de l’estat del palau en l’ultima reunió de la Comissio Mixta de Patrimoni de Xàtiva, i insta a l’Ajuntament perquè la declare urgentment com Bé de Rellevància Local, requerisca a la propietat a actuar amb caràcter d’urgència, per la seua obligació, d’acord amb les ordenances municipals de mantindre l’immoble històric protegit en les adequades condicions de seguretat, higiene, ornament i policia. A més demanen que,i en cas de no atendre el dit requeriment de l’ajuntament, aquest actue amb caràcter subsidiari i sol·licite la intervenció de la Generalitat, per contindre elements delcarats BIC, i amb un entorn de protecció que s’estén a la façana com a element estructural de l’immoble en possible perill.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here