Segon processament d’Alfonso Rus en dos dies pel ‘cas Taula’: ara encausat pel ‘call center’ de Diputació


0
1375
Alfonso Rus, durant una compareixença a la comissió d'investigació de les Corts.

L’instructor aprecia possibles delictes de tràfic d’influències, prevaricació, malversació, frau, falsedat i blanqueig de capitals

El titular del Jutjat d’Instrucció 18 de València ha dictat acte d’incoació de procediment abreujat contra l’expresident de la Diputació Provincial i exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, i altres set investigats en el marc de la peça separada D del ‘cas Taula’, relativa a les presumptes irregularitats detectades en l’adjudicació i prestació d’un servei de ‘call center’.

El magistrat considera que la instrucció practicada acredita, sense perjudici d’ulterior qualificació, la possible comissió de delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau en la contractació, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.

Al costat de Rus, l’instructor dirigeix el procediment contra el qual fóra gerent de l’empresa pública Imelsa Marcos Benavent, dos funcionaris de la Diputació, dos empresaris i l’esposa i la cunyada d’un d’ells.

En canvi, acorda el sobreseïment lliure per a un investigat que ja ha mort i el sobreseïment provisional i parcial de la causa per a l’ex diputat provincial Rafael Pérez, en el seu cas perquè no consta que fóra conscient del frau, entre altres raons.

L’acte, que pot ser recorregut en reforma i subsidiarimente en apel·lació, declara conclosa la investigació i dóna un termini de vint dies a la Fiscalia perquè sol·licite el sobreseïment, l’obertura de judici oral o la pràctica de noves diligències.

Els fets es remunten a maig de 2013, quan Imelsa, empresa pública de la Diputació de València, va adjudicar a Servimun SL el contracte per a la prestació de serveis a través d’un centre d’atenció multicanal (telefònica i telemàtica) als contribuents dels municipis que delegaven en la corporació provincial la gestió i recaptació tributària.

D’acord amb la informació recaptada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l’adjudicatària va percebre de Imelsa entre agost de 2013 i gener de 2016 un total de 930.000 euros per aquest contracte.

El jutge considera que va poder existir «un propòsit deliberat d’adjudicar un contracte per a la prestació del servei no a la millor oferta, sinó a una determinada i decidida per endavant, amb consciència tant d’afavoriment arbitrari com del risc de de desviar i malgastar els recursos públics».

Aquesta conclusió, segons l’acte, es fonamenta entre altres motius en la «relació de veïnatge i amistat» entre un dels funcionaris encausats, Salvador D.I., i l’empresari José Mariano L.S., que era al seu torn el exsuegro de Marcos Benavent i tenia un «coneixement estret» d’Alfonso Rus.

José Mariano L.S. va percebre uns 150.000 euros de Servimun SL a través d’una societat mercantil, Tècniques Legals Administratives (TLA), sense activitat i administrada per la seua cunyada.

El jutge considera «evident» que si l’administrador de Servimun SL, Fernando José P.Z., va pagar tal quantitat a l’anterior és perquè aquest «algun favor li devia» en relació amb el contracte, «molt probablement per actuar d’aconseguidor» davant el llavors president de la Diputació o Salvador D.I.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here