Sagunt tanca per seguretat el pantalà després de caure 30m amb el temporal i demana la consolidació urgent

0
3358
Imatge en l'estat en el que va quedar el pantalà del port de Sagunt

L’alcalde Darío Moreno demana al president de l’Autoritat Portuària de València que el projecte de restauració també contemple la reconstrucció dels metres caiguts

L’alcalde de Sagunt, Dario Moreno, ha demanat a l’Autoritat Portuària de València que “acceleren al màxim la licitació de manteniment i consolidació del Pantalà en la seua situació actual, ja que han de dur-se a terme de manera urgent perquè es reconstruïsca este tram i se seguisca avant amb la seua restauració”.

La petició es fa després que en les últimes hores, i segons dades aportades per l’APV, s’ha esfondrat la primera obertura del Pantalà de 30 metres de longitud. La primera de les 18 obertures que componen en total l’estructura, ha patit les conseqüències de les grans ones d’anit, que superaven el Pantalà, i que han enderrocat el tram més pròxim al port i a les roques on les ones trenquen amb més força. En estos moments ja s’han pres les mesures de seguretat oportunes tals com el clos, la prohibició de l’accés i la vigilància de la Policia Portuària.

L’Ajuntament de Sagunt ha acollit este matí una reunió entre l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez; el director general de l’APV, Francesc Josep Sánchez; el subdirector de l’APV, Manuel Guerra, i el director d’Explotació, Néstor Martínez, per a tractar temes relatius al conveni d’actuació en el port de Sagunt entre estes dos entitats. Una vegada finalitzada la reunió han conegut la notícia del recent enfonsament del primer tram del Pantalà i s’han desplaçat allí.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que, per part de l’Ajuntament, «ja havíem traslladat a l’APV que el Pantalà no estava en bones condicions i, lamentablement s’ha produït eixe col·lapse que nosaltres temíem”. Des de l’Autoritat Portuària de València també asseguren que ja es coneixia l’estat de l’estructura i, per este motiu, ja estava en marxa un procés de licitació d’obres d’urgència per a la consolidació de l’estructura del Pantalà, per un import de 400.000 euros. Esta licitació estava a punt de publicar-se.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Ximo Puig: "Caixa Ontinyent és el cor del nostre sistema financer"
El president de l’APV, Aurelio Martínez; l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el director general de l’APV, Francesc Josep Sánchez, aquest dijous al Pantalà

Quant a la reconstrucció del tram afectat, han assegurat que es procedirà a l’anàlisi de les necessitats derivades de l’enfonsament. El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha afirmat que van a “agiltar al màxim l’adaptació del contracte de mesures urgents per a poder actuar com més prompte millor”.

Moreno s’ha lamentat d’esta situació i ha afirmat que amb el canvi climàtic «cada vegada anirem a més amb esta mena de temporals i hem d’assegurar-nos que esta infraestructura serà prou resilient perquè no dure 10 anys, sinó els següents 100».

Anàlisi de l’estructura del Pantalà

En la reunió, quant al futur accés per als vianants del Pantalà, Moreno ha afirmat que han arribat a un acord sobre una opció “relativament ràpida per a assegurar-nos que quan estiga restaurat, siga accessible per a tota la ciutadania”. Han parlat de construir una carretera que inclourà carril bici i per als vianants i, a més, han arribat a l’acord de “construir una carretera que connectarà el Pantalà amb la zona del Malecón, però sense entrar exactament per la inseguretat jurídica en la qual ens movem respecte a aqueixos terrenys”.

Un altre dels temes tractats en la reunió ha sigut la renovació del Pla Director, que inclourà la tercera dàrsena “i tindrà una valoració més realista sobre l’eix temporal en el qual ocorrerà, ja que hem expressat la preocupació que les actuacions al Grau Vell depenguen d’eixa tercera dàrsena, sol·licitant a l’APV que, en la mesura que siga possible, avance eixe tipus d’actuacions i que no depenguen de la tercera dàrsena, sinó que el propi impacte del port i de la segona dàrsena ja siguen suficients com per a actuar en eixa zona, recuperant el port romà, la zona pròxima al poblat, etc.».

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El port de Sagunt inicia 2018 continuant amb l'increment del tràfic de vehicles experimentat en 2017

Per part de l’APV han assegurat que la proposta és interessant i que estudiaran l’encaix legal per a poder dur-lo a terme, a l’espera de rebre per part de l’Ajuntament un projecte per al Grau Vell amb la priorització de les preferències respecte a les actuacions per a poder armar el pla d’actuació. Esta idea ha sigut rebuda per l’alcalde amb gratitud i ha assegurat que «començarem a preparar-la ja i l’enviarem al menor temps possible».

El conveni signat entre l’Ajuntament de Sagunt i l’Autoritat Portuària recull el compromís de l’APV de rehabilitar el Pantalà, entre altres actuacions, per al qual, al principi, es destinarien 9 milions d’euros en diferents fases.​

Crítiques d’Iniciativa Porteña

Des d’Iniciativa Porteña també s’ha criticat la situació del pantalà i han lamentat el seu col·lapse amb les fortes onades del temporal: “Portem anys denunciant l’abandó de tot el patrimoni porteny. Si no despertem i ens plantem, tots els edificis emblemàtics del nostre poble cauran com a peces de dominó. Indignació. Vergonya. Dignitat”.

La formació que defensa la secessió del nucli del Port respecte de Sagunt ha mostrat diversos vídeos on es pot veure l’estat en el que ha quedat el pantalà.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here