Sagunt fa sonar la sirena antiaèria i projecta el documental ‘La mort ve del cel’ en record dels bombardejos de 1937

0
2398
Imatge del bombardeig de 1937 de Sagunt

La sirena ha sonat este divendres, 22 de desembre, a les 11.33h, el mateix dia i a la mateixa hora que es va produir el bombardeig de 1937

Divendres, 22 de desembre, a les 11.33 hores, exactament a la mateixa hora que en 1937, ha sonat la sirena antiaèria en tot el municipi en record i memòria dels bombardejos que van sacsejar la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola. Este esdeveniment forma part dels actes en commemoració del 80 aniversari dels bombardejos que va patir Sagunt el 22 de desembre de 1937.

Pocs minuts abans ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sagunt un acte institucional en el qual es farà un reconeixement a les víctimes civils dels bombardejos. A més, en este acte, s’ha projectat de nou el documental La mort ve del cel. Més tard s’ha inaugurat el carrer en honor a la bateria antiaèria Gottwald.

Estos actes se centren a recordar l’inici dels bombardejos italians sobre València i altres poblacions del litoral de la Comunitat Valenciana l’any 1937, entre les quals està el municipi de Sagunt. València, aleshores capital de la República, i per tant seu del govern estatal, va patir el primer gran bombardeig naval la nit del 14 de febrer del 1937. Es tractava d’un fet històric nou a Europa ja que l’aviació i la marina italiana van bombardejar ciutats i pobles que mai van constituir objectiu militar; van ser bombardejos a la població civil.

València i tot el litoral llevantí van ser objecte d’una agressió continuada sense declaració de guerra que ja no va acabar fins al final del conflicte, i després es va reproduir amb el bombardeig de ciutats i poblacions en la II Guerra Mundial. Centenars de poblacions valencianes van patir aquells atacs les víctimes dels quals semblen haver sigut oblidades; no van ser soldats caiguts en combat ni afusellats en repressions posteriors, sinó víctimes per estar en territori lleial al règim legítim.

Ací es pot veure el documental ‘La mort ve del cel’:

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí