Sagunt serà escenari del projecte ‘Háblame de Sefarad’ de promoció de l’herència i el patrimoni jueu

0
1982
Porta del barri de la Jueria de Sagunt

Amb esta iniciativa es pretén donar a conéixer espais com la jueria, la necròpoli, el Museu Històric i el Castell de Sagunt

Sagunt es convertirà en l’escenari del patrimoni jueu gràcies al projecte ‘Háblame de Sefarad’, un programa d’àmbit estatal pensat i adaptat de manera individual a cadascuna de les localitats espanyoles que encara mantenen vestigis del seu passat jueu. ‘Háblame de Sefarad’ és un projecte integral en què confluïxen l’educació en valors, el turisme cultural i el patrimoni jueu. A més, pretén potenciar valors com l’empatia, la tolerància, el respecte, la interculturalitat i la multiculturalitat.

L’Ajuntament de Sagunt, a través de la delegació de Turisme, i la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport donen suport a este programa que dona a conéixer la cultura jueva sefardita mitjançant un conjunt d’experiències innovadores formades per activitats d’aula que van acompanyades per les visites a ciutats lligades al passat jueu. Unes visites que s’adapten a tot tipus de públic, tant familiar com turista.

El projecte s’ha presentat en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Sagunt on han estat presents l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el vicepresident de la Cambra de Comerç España-Israel i Director General de les línies aèries L’A l’Israel Airlines LTD, Walter Wasercier; el Director General de Patrimoni de Centre Sefarad, Miguel de Lucas; la regidora de Turisme, Natalia Antonino; el regidor d’Educació, José Manuel Tarazona; la gerent de la Xarxa de Jueries en l’àmbit nacional, Marta Puig; i la gerent de Difusió i Accions Didàctiques Turisme Cultural, Sara Juchnowicz.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que és un honor que un projecte d’àmbit nacional prenga com a punt de partida a Sagunt, amb el component que precisament va ser a la ciutat l’últim port des del qual van eixir els jueus en l’època medieval, “llavors em sembla que és una bona idea de tancar el cercle”. “Si hi ha una cosa bonica que té este projecte és l’ensenyament en valors, es tracta que siguem conscients de quin és el nostre passat. Nosaltres som un poble que prové de la suma de cultures de les quals ens hem de sentir orgullosos, i gran part ha sigut la cultura jueva”, continua Moreno.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El Palau del Duc de Gaeta de Sagunt, del segle XIV, serà transformat en un hotel

“En este sentit, ens sentim molt orgullosos d’haver sigut la primera ciutat en la qual es plasma este projecte, i és un honor ser pioners en esta mena d’iniciatives. Per part de l’Ajuntament també dir que este és el primer pas de molts altres que han de vindre de consolidació de les rutes jueves perquè la població que vulga aprendre sobre el nostre passat realment troben a Sagunt un lloc d’acolliment al qual vindre i aprendre. Per part de tota la Corporació i de les diferents regidories som conscients que queda molta faena per fer, però que este és un magnífic començament per a eixa reconnexió amb les nostres arrels. Hem de continuar treballant per a projectar tota la potència que té Sagunt”, ha expressat l’alcalde.

La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha explicat el treball que s’ha dut a terme per a formar part d’este projecte i de la Xarxa de Jueries d’Espanya, un procés que ja es va iniciar en 2017 i que ha travessat diferents fases a través de les quals es pretén donar a conéixer espais com la jueria, la necròpoli, el Museu Històric i el Castell, entre altres elements emblemàtics de la ciutat. “Fa ja uns mesos que rebem la gran notícia que Sagunt entrava a formar part d’este projecte i jo vull donar les gràcies als meus anteriors companys, entre ells a Toni Gómez, per la seua labor realitzada en tot este procés, així com al departament de Turisme i a tots els implicats”, ha declarat Antonino.

A més, la regidora ha destacat que este projecte té una singularitat, i és que “Sagunt és pioner a fer esta iniciativa, és a dir, som la primera jueria d’Espanya que té un programa amb estes característiques i això té unes implicacions importants per al municipi a causa de la repercussió nacional i internacional de la ruta, tant en l’àmbit turístic, cultural, de difusió del patrimoni jueu i també de la resta de recursos turístics de la ciutat de diferents èpoques, així com a l’efecte d’ampliar les actuacions de rehabilitació del patrimoni jueu de la nostra ciutat”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sagunt porta al flamant Comissionat pel Corredor Mediterrani per parlar sobre la connexió amb el Cantàbric

Ciutats com Sagunt es presenten com a l’escenari idoni per al projecte. L’antiga jueria, ubicada als peus del Castell, és la més important de la Comunitat Valenciana i una de les millor conservades del territori espanyol. Háblame de Sefarad proposa la interacció dels visitants amb este espai físic per a aconseguir una major empatia amb la comunitat jueva que va habitar l’antic Morvedre. Mitjançant un joc de rol pels carrers d’este barri es reviuran els difícils moments de finals del segle XV, les setmanes posteriors a la promulgació per part dels Reis Catòlics de l’edicte d’expulsió de tots els jueus dels regnes de Castella i Aragó el 1492.

D’esta manera, Háblame de Sefarad canvia totalment l’aprenentatge tradicional posant sobre la taula propostes didàctiques en què la reflexió i el joc van de la mà per a aconseguir finalitats com ara l’educació en valors, la posada en valor del patrimoni cultural i la difusió de la nostra història. Unes finalitats que, a més, traspassen els murs de les aules per a reivindicar el turisme cultural.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here