Sagunt presenta la ruta literària de l’historiador i poeta local Jaume Bru i Vidal

0
514
Una de les senyals de la Ruta de Bru i Vidal a Sagunt

Aquesta iniciativa permetrà conèixer llocs icònics de la ciutat de Sagunt de la mà dels poemes de Jaume Bru i Vidal

L’Ajuntament de Sagunt ha presentat la ‘Ruta Literària Bru i Vidal’ en els porxos de la Plaça Major. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Quico Fernández, de familiars de Bru i Vidal, així com d’alumnes i alumnes del col·legi Cronista Chabret, els quals han realitzat una lectura de poemes.

En aquest sentit, l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que “aquesta ruta literària és un acte de justícia, Bru i Vidal és el nostre principal escriptor, una persona molt vinculada a la nostra ciutat i amb una poesia clarament molt vinculada també en la nostra ciutat”.

La ruta literària de Bru i Vidal, que és una idea original d’Olga Gargallo, professora de Secundària de valencià, marca una visita turística a la ciutat de Sagunt usant els poemes de Bru i Vidal. Amb la ruta es podrà descobrir l’Obelisc, l’avinguda Cronista Santiago Bru i Vidal, el riu, l’escola, la Glorieta, la biblioteca, el carrer Sant Dídac, el mercat, la Plaça Major, l’església de Santa María, el carrer Cavallers, el carrer Penya Esvaradora, el Calvari, el Teatre Romà, el Castell, el Port de Sagunt, el cementeri, les ‘Penyetes’, el carrer Major i el Camí Reial.

D’altra banda, durant l’acte l’alcalde ha destacat la col·laboració de l’actor Toni Llorenç, qui ha locutat alguns poemes que estan inclosos en la ruta al costat d’uns textos als quals s’accedeix mitjançant els codis QR dels panells informatius. “Aquesta ruta, a part de ser un projecte amb un corrent literari, també li volem donar un aspecte cultural i turístic”, ha assenyalat Fernández.

Jaume Bru i Vidal va ser un historiador i poeta que va nàixer en 1921 a Sagunt, ciutat on també va morir l’any 2000. Es va convertir en doctor en filosofia i lletres i en cronista oficial de Sagunt i València. Entre la seua obra, va publicar estudis d’arqueologia (Les terres valencianes durant l’època romana, 1963) i d’història (La València preromàntica d’Alexandre de Laborde, 1969). A més, va formar part del moviment de recuperació cultural valencià dels anys cinquanta a l’entorn de l’editorial Torre. La seua poesia comprèn, entre uns altres, les compilacions Ala encesa (1950), Retrobament (1960, Premi València de Poesia), Cant al meu poble (1969) i Poeta en darrer cant (1985). La seua obra poètica està arreplegada en els volums Testimoni i ofrena (1988) i L’instant precís (2000), publicats per Fundació Bancaixa Sagunt. L’obra històrica també està publicada en dos volums Analecta històrica saguntina (1987) i Claus per a la història de València (1988). Va ser president de la Secció d’Història i Arqueologia de la Societat ‘Lo Rat-Penat’ i secretari general (1966-1973) de la Secció de Cronistes Oficials del Regne de València. El 1989 va fundar la revista Braçal, del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre. El 2000 va rebre el Premi dels Lletres de la Generalitat Valenciana.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here