Sagunt ret homenatge Jaume Bru i Vidal amb un acte commemoratiu per a recordar la seua figura i obra

0
7533
Imatge de l'homenatge celebrat a Sagunt.

Amb este acte han donat principi les activitats i actes programats que s’han organitzat des de l’Ajuntament de Sagunt pel centenari del naixement del cronista i Fill Predilecte de la ciutat

Coincidint amb el 21 aniversari de la seua defunció, ahir a la vesprada va tindre lloc en el Centre Cultural Mario Monreal l’acte commemoratiu per a honrar la memòria del cronista, historiador, poeta i Fill Predilecte de Sagunt, Jaume Bru i Vidal, on es va recordar la seua figura i extensa obra, així com es van recitar diversos dels seus poemes. Així mateix, amb este acte de sentit homenatge van donar principi les diverses activitats i actes programats per l’Ajuntament de Sagunt per a honrar la seua memòria l’any del centenari del seu naixement.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va assenyalar que este és un homenatge «a la vida i obra d’un dels nostres veïns més insignes» i ha destacat que Santiago Bru i Vidal és «una d’eixes persones que transcendeixen en el temps i queden en la memòria» i que «va deixar durant la seua vida un llegat valuós que innegablement ja forma part del patrimoni cultural, literari i lingüístic de la nostra terra». A més, a l’acte també van assistir altres membres de la Corporació Municipal, representants d’entitats i associacions del municipi i familiars de l’homenatjat, així com la ciutadania que va voler assistir.

L’acte, que va estar conduït per la periodista d’Onda Cero María José Gimeno, va començar amb el poema Per a quan retorne, terra meua, musicalitzat per Eva Gómez i va continuar amb una projecció d’imatges i un recital de poesia, en el qual van participar Antoni Gómez, amb Ací em teniu; Roser Furió i Vicent Penya, amb Evocació del meu poble; Begonya Mezquita, amb La nit; i, finalment, Juan Antonio Millón va recitar Punta d’un poema encara no escrit.

A més, la seua neta, Dulce, i besnets, Gorka i Pau, també van participar en l’acte amb un recital de poesia de l’obra de Bru i Vidal, els qui van recitar Aquell dia, La cancó de berenar i Toc-toc, respectivament.

Després del recital de poemes va ser el torn de nou d’Eva Gómez, qui va cantar el poema Gelada als tarongers. A continuació, es va entregar una placa honorífica a la família, que van recollir els fills del poeta, José Luis i Santiago, i va intervindre el fill del poeta, Santiago Bru, i l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno. En este sentit, l’acte va finalitzar amb el poema musicalitzat Porxes, també per part d’Eva Gómez.

El fill del poeta, Santiago Bru, ha incidit en la «honestedat i integritat del meu pare com a persona i com a intel·lectual» i en les «hores dedicades als seus treballs històrics i literaris, estem davant d’una persona que es caracteritza per l’afecte per la terra, Sagunt, amistats, família, contactes literaris, arqueologia, onomàstica, cronística i la lleialtat lingüística». També ha destacat que «este homenatge contribueix a transmetre a les noves generacions la memòria d’un poble, Sagunt».

Bru i Vidal a més de ser doctor en Filosofia i Lletres, i Cronista oficial de Sagunt i València, va formar part del moviment de recuperació cultural valencià dels anys 50; va rebre el premi Valencià de Poesia en 1960; va ser president de la Secció d’Història i Arqueologia de la Societat Lo Rat Penat i secretari general de la Secció de Cronistes Oficials del Regne de València. En 1989 va fundar la revista Braçal del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre i va ser nomenat Fill Predilecte de Sagunt en 1988. A més, l’any 2000 va rebre el Premi de Les Lletres de la Generalitat Valenciana.

La programació dels actes commemoratius està organitzada des de diverses àrees del Consistori com les delegacions de Cultura, Educació, Turisme, Manteniment i el Gabinet de Promoció del Valencià, així com altres entitats i institucions com el Col·lectiu pel Patrimoni, el Centre Arqueològic o el Arxiu del Camp de Morvedre, entre d’altres. L’acte celebrat ahir va estar organitzat pel departament de Cultura, que també és l’encarregat de coordinar les activitats programades.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here