Sagunt reprén l’activirat cultural obrint al públic dues exposicions i també les biblioteques municipals

0
975
Sagunt també celebra el Dia dels Museus

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus i coincidint amb el primer dia de la Fase 1 de la desescalada, el Mario Monreal i la Casa de Cultura acolliran les mostres de Yao Flores i de José Bautista, respectivament

Aquest dilluns, 18 de maig, se celebra internacionalment el Dia dels Museus, i és per això, i coincidint amb el primer dia de la Fase 1 de la desescalada del Departament de Salut de Sagunt, que la Regidoria de Cultura ha decidit reprendre l’activitat cultural del municipi amb l’obertura al públic de dos exposicions temporals a la ciutat.

D’una banda, el Centre Cultural Mario Monreal acollirà l’exposició de Yao Flores, ‘Playground’ que ja va ser inaugurada el 5 de març, però es va paralitzar per la declaració de l’Estat d’Alarma, i que mostra una sèrie de composicions surrealistes que plasmen el món com un ‘pati de col·legi’ en el qual qualsevol pot jugar amb tan sols unes tisores i cola. Es podrà veure fins al 30 de maig en l’horari habitual, d’este espai cultural, de 9 a 21 hores. D’altra banda, a la Casa de Cultura i fins al 12 de juny s’exposarà l’obra de José Bautista ‘Com m’agrades, color’ en horari de 10 a 13 i de 16 a 21 hores. La mostra està composta per 30 olis sobre tela on l’artista plasma paisatges, cafés o terrasses amb el color com a protagonista.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha anunciat hui en roda de premsa esta reobertura «de dos centres culturals del municipi i de les dos exposicions per a celebrar el passe a la fase 1 i el Dia Internacional dels Museus». Moreno ha assegurat que s’ha fet «amb total normalitat, gràcies a un treball previ del departament» i al protocol de neteja i desinfecció per part de la Societat Anònima de Gestió (SAG).

La regidora de Cultura, Asun Moll, ha agraït al Departament de Cultura el seu treball durant el confinament «per a oferir en les diferents fases de desescalada una activitat cultural i artística que pas a pas ens permetrà anar ampliant-la segons anem avançant sempre en el marc del que aconselle el Ministeri de Sanitat». A més ha reconegut que «teníem moltes ganes de poder donar el tret d’eixida i continuar avançant perquè tot torne a la normalitat, però hem de tindre molta prudència, responsabilitat i coneixement, i perdre la por, però respectant les normes fil per randa».

Segons marquen les autoritats sanitàries, durant esta primera fase de desescalada es permeten les visites públiques a museus i exposicions amb mesures de control d’aforament, per la qual cosa les sales només es podran omplir fins un terç de la seua capacitat, sempre que es garantisca la distància mínima de seguretat interpersonal de 2 metres. En el cas dels dos centres del municipi serà de 12 persones per sala. A més, serà obligatori l’ús de màscares (que portarà cada usuari) i llavar-se les mans amb gel hidroalcohòlic que es facilitarà en l’entrada, amb la finalitat de complir la normativa marcada pel Ministeri de Sanitat. Així mateix, els espais estaran marcats per línies de limitació, direcció de moviment i recorregut d’entrada i eixida.

Des del departament es recorda que només estan permeses les visites, sempre de manera individual excepte unitats de convivència, per la qual cosa no es farà acte d’inauguració com a tal ja que les activitats no estan permeses. Tampoc es facilitarà fullet divulgatiu en mà, sinó que se li farà arribar a qui ho desitge via correu electrònic o missatgeria instantània.

A més, la sala d’estudi del Centre Cultural Mario Monreal també obrirà les seues portes a partir de hui en el seu horari habitual amb una capacitat màxima de 30 persones al matí i 30 a la vesprada. L’estudiantat que vaja a fer ús de la sala trobarà una fulla d’instruccions en l’entrada. Segons Moll, açò «no és possible en tots els edificis ni sales d’estudi, però esta reunix tots els requisits i condicions de seguretat». De moment, no s’han establit torns, «però conforme es vegen les necessitats, es faran torns mitjançant un telèfon de contacte».

Biblioteca Cronista Chabret de Sagunt

Biblioteques

D’una altra banda l’Ajuntament de Sagunt també ha anunciat la reobertura de les biblioteques municipals amb una sensible modificació d’usos i d’horaris davant la persistència del coronavirus. La reobertura s’ha fet hui, 18 de maig, amb un horari de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores i de 16 a 20 hores. Així ho ha informat este matí en la roda de premsa l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui ha apel·lat a la comprensió de la ciutadania per la disponibilitat de certes obres, ja que després de cada préstec es deuen guardar dues setmanes de quarantena per a la seua total desinfecció i, per tant, el moviment de les obres no serà tan fluid com abans.

Sobre esta decisió, el regidor d’Arxiu i biblioteques, Roberto Rovira, ha explicat que «abans de res es tracta d’oferir serveis públics respectant la salut dels usuaris i dels professionals, i per això serà obligatori entrar a les biblioteques proveïts de màscara i opcionalment amb guants per a protegir, en la mesura que siga possible, la propagació del virus».

Així mateix, ha destacat que, com a novetat davant la situació de crisi sanitària, les persones que vulguen fer ús d’este servei estaran en l’obligació de demanar cita prèvia, de manera telefònica o a través del correu electrònic, per a retirar els materials.
El regidor ha explicat que l’accés a les instal·lacions bibliotecàries estarà controlat per a evitar aglomeracions, a més ha concretat que per a qualsevol tràmit que no siga la devolució, caldrà obtenir cita prèvia als telèfons 962664521 per a la biblioteca de Cronista Chabret i en el 962655896 per a la biblioteca del Centre Cívic, o bé, de manera telemàtica en l’adreça electrònica biblioteca.cronistachabret@aytosagunto.es o biblioteca.centrocivico@aytosagunto.es​

A més, Rovira ha volgut incidir en què l’única forma per a retirar qualsevol producte és amb la sol·licitud de cita prèvia i la seua posterior confirmació, ja que en este procés a la persona se li assignarà una hora concreta, amb la finalitat d’evitar l’aglomeració d’usuaris en les instal·lacions. En la mateixa mesura, el departament oferix l’adreça http://biblioteca.aytosagunto.es/opac/#indice perquè les persones consulten els fons.
Igualment, el regidor ha puntualitzat que «a la biblioteca no es podrà tindre accés als serveis públics ni als equips informàtics del centre. Tampoc es podrà romandre assegut davant la necessitat constant de desinfecció de les instal·lacions i l’equipament».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí