Sagunt rebrà la donació de l’arxiu fotogràfic dels anys 50 i 60 de José Tarazona

0
2156
Una de les imatges de l'arxiu que serà donat a Sagunt

José Tarazona García, donarà el pròxim divendres al saló de plens de l’ajuntament la seua recopilació de fotos de Sagunt en format pel·lícula

L’Ajuntament de Sagunt rebrà, de José Tarazona García, l’arxiu fotogràfic dels anys 50 i 60 amb més de 15.000 fotografies i audiovisuals perquè el poble puga veure’ls. L’acte de donació tindrà lloc divendres que ve, 30 de novembre, a les 18.00 hores en el saló de plens de l’Ajuntament de Sagunt.

A l’acte pot assistir tot el públic que vulga per a un merescut reconeixement del conegut fotògraf i estar al seu costat, i poder gaudir de la recopilació de fotos en format pel·lícula.

José Tarazona García, nascut a Xàtiva, 1926, fotògraf (a més de mecànic de màquines d’escriure i cosir i emprenedor). Residix a Sagunt des de 1956, encara que en 1948 ja treballava en la ciutat. Tarazona va iniciar la seua labor com a fotògraf, aficionat primer i professional més tard, a la fi dels anys cinquanta. En els anys seixanta es va establir en el Camí Reial on prestava els seus serveis al públic a través de la seua tenda i el seu laboratori en blanc i negre.

Tarazona va retratar al llarg de més de vint anys les vivències de cada dia de la ciutat i les seues gents. De Tarazona són una sèrie important de fotografies que va prendre amb la seua cambra obscura que ens mostren imatges úniques, irrepetibles del Sagunt d’eixos dies. Festes, tradicions, homenatges i altres esdeveniments socials van ser captats al llarg de més de dues dècades.

En 1956, José Tarazona García va iniciar en un establiment situat en l’actual Plaça Major de Sagunt com a fotògraf i Pilar Jurado Daroqui com a dependenta i ajudant tècnica de revelatge fotogràfic.

En 1957 es van traslladar al carrer Camí Reial, l’establiment es trobava molt prop del camp de futbol de Romeu, on actualment es troba la plaça de l’Antiga Moreria. Els primers treballs amb la fotografia incloïen revelat i laboratori fotogràfic. Les màquines fotogràfiques amb les quals va començar a treballar José Tarazona van ser la Konika i Minolta, de les quals encara conserva algunes. A partir d’aquell any va ser el fotògraf oficial del Club Atlètic Saguntino de futbol.

En aquells anys ja van aplicar un innovador procés de gestió comercial: quan jugava el Saguntino a casa, i just quan finalitzava la primera part, José Tarazona eixia corrent del camp de futbol a la tenda de revelatge, canviava els rodets utilitzats i tornava al camp per a fotografiar la segona part. Mentrestant, Pilar Jurado, la seua companya i esposa, revelava les fotografies en el laboratori de l’establiment i just abans que acabara el partit les penjava en l’aparador. D’esta manera, era tradició que després d’acabar el partit, els aficionats s’amontegaren en l’aparador per a veure les imatges ja revelades del partit, i es formaven cues per a veure-les o comprar algunes.

Va haver-hi una foto que va destacar i va ser molt sol·licitada, fins i tot amb marc inclòs, era una en la qual diversos jugadors saltaven per a cabotejar una pilota i, de fons, darrere dels jugadors saltant pel control d’esta pilota, destacava la imatge del castell de Sagunt.

Es van fer reportatges fotogràfics de multitud d’equips que van passar pel camp de Romeu en aquells anys, com per exemple el València CF, Castelló, Alzira, el Levante, Onda, Gandia… i per descomptat els intensos derbis entre el Saguntino-Acero.

Va fotografiar mentre jugaven a ple rendiment a jugadors com a Fuertes, Agramunt, Carpio, Peruga, Xulla, Caspi, Yusar, Suárez, Amador, Horta, Martínez o Waldo, quan va venir a Sagunt amb l’equip de Mestalla.

De manera desinteressada, José Tarazona també va fotografiar molts actes i esdeveniments importants de la vida social i política del moment a Sagunt, que després es van poder veure en l’aparador de la tenda o una novetat en aquell moment, fotos impreses en format postal i paper gruixut que es venien en l’establiment a 5 pessetes.

En estos reportatges també estaven les visites de l’arquebisbe de València per a la inauguració de l’edifici de la Caixa d’Estalvis i Socors de Sagunt, la col·locació de la primera pedra de l’església del Bon Succés o de l’edifici del Musical; la visita de qui fora governador civil Salas Pombo visitant el bloc de cases a Benavites i Sagunt; l’historiador Santiago Bru i Vidal, el mestre Rodrigo en el Castell de Sagunt interpretant una de les seues composicions; l’actriu Mari Sempere actuant en La Orestiada. Altres moments retratats de la vida i història del poble són la Lira guanyant el premi de bandes, o les fotografies de la Setmana Santa Saguntina amb multitud d’imatges de les processons i actes religiosos.

Realment, va ser un fotògraf avançat al seu temps, amb multitud d’imatges i fotografies que reflectien des de diferents perspectives la situació social i econòmica de Sagunt, el seu entramat urbà, persones o personatges protagonistes d’històries quotidianes al nostre poble.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí