Sagunt promociona el seu passat jueu amb la celebració del Setembre Sefardí

0
2037
Porta del barri de la Jueria de Sagunt

La programació compta amb activitats com a rutes nocturnes a la Jueria, degustació de cuina sefardita, conferències i concerts, entre altres

Sagunt promociona el passat multicultural i jueu del centre històric de la ciutat amb la celebració del primer Setembre Sefardí, emmarcat dins del Pla de Promoció Turística del producte cultural de Sagunt i de la Comunitat Valenciana, i que ha presentat este dimecres l’alcalde, Darío Moreno, acompanyat de representants d’alguns dels negocis i entitats que s’han sumat a aquesta iniciativa.

Al llarg del mes s’oferiran diverses activitats com a visites guiades, rutes nocturnes per la Jueria de Sagunt, conferències, diàlegs, degustacions de cuina i productes sefardites o concerts de música sefardita en una extensa programació elaborada per la Delegació de Turisme de l’Ajuntament de Sagunt, en col·laboració amb la Xarxa de Jueries d’Espanya Camins de Sefarad i diverses entitats privades locals, mitjançant la qual es pretén fer un pas més en l’aposta per la promoció de la cultura jueva en tota la seua extensió.

Així mateix, alguns establiments hostalers que col·laboren amb la iniciativa, com Le Fou, el Forn de la Melica, la Taverna de la Serp, La Llar dels Déus o Deli-K, elaboraran plats i productes sefardites. Totes les activitats seran gratuïtes excepte aquelles de degustació o els menús i productes que oferisquen els locals d’hostaleria i alimentació.

«Ens comprometem a mantindre viva tota eixa part del nostre passat lligat al nostre patrimoni cultural i donar-lo a conéixer i fer partícip d’això a la gent», ha anunciat l’alcalde, qui ha afegit que la celebració d’este I Setembre Sefardita seguix la línia de dedicar un mes de l’any a «fer un especial esforç» per promocionar el patrimoni de Sagunt relacionat amb la cultura jueva.

En este sentit Moreno ha subratllat que es pretén que siga mitjançant «una perspectiva àmplia» per a «fer partícip a tota la societat», des de negocis a empreses i associacions i la pròpia ciutadania. «Ens ajuden al fet que esta voluntat de l’ajuntament d’explicar i convertir en atractiu turístic el nostre passat històric tinga èxit», ha manifestat.

D’altra banda, el primer edil ha ressaltat l’oportunitat que suposa esta iniciativa per al sector turístic del municipi «una manera de generar llocs de treball i riquesa», segons la seua visió. «En l’àmbit sefardita hi ha un gran filó del qual poder tirar perquè hi ha molts turistes interessats a conéixer eixa part de la cultura jueva, particularment gent que viu a Israel i que vol conéixer la vida dels seus avantpassats i visitar eixos llocs en els quals la petjada jueva ha quedat més marcada, així que posicionar-se com un destí en eixe sentit és una garantia també de poder rebre tot eixe turisme», ha explicat Moreno.

Quant a l’oferta gastronòmica, l’alcalde també ha recalcat l’interés de posar en valor el patrimoni del municipi en un sentit ampli. «L’aspecte gastronòmic també forma part d’eixe patrimoni cultural i, per tant, ens ajuda igualment a generar eixe sentiment d’estar orgullosos i orgulloses de la nostra concepció de ciutat, de tot el nostre passat i del que som i serem», ha declarat amb l’esperança que el Setembre Sefardita es convertisca en «un referent de futur» en la matèria.

Les reserves per a les diferents activitats gratuïtes s’hauran de realitzar a través de l’Oficina de Turisme, atés que hi haurà un límit d’inscripcions per a cadascuna. D’altra banda, per a participar en algunes de les activitats serà necessari aconseguir una passada en qualsevol dels establiments que oferixen productes o gastronomia sefardita durant el mes de setembre. Les persones interessades poden consultar les condicions tant en les oficines de turisme com a través de la web de Turisme Sagunt, http://www.saguntoturismo.com.

El dissabte 11 de setembre a les 22.00 hores arranca la programació amb una visita nocturna a la Jueria de Sagunt (màxim 25 persones). El divendres 17 a les 19.00 hores, a la Casa dels Berenguer, tindrà lloc la conferència Jueus i cristians: tensions i diàlegs, a càrrec del catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València Ferran García Oliver; i a les 22.00 hores una nova visita guiada nocturna a la Jueria per a fins a 25 persones.

L’endemà, el 18 de setembre a les 19.00 hores, la Casa dels Berenguer acollirà uns microdiàlegs en els quals es donarà a conéixer l’immoble, la seua història, el seu passat jueu i les seues particularitats per a donar pas a les 22.00 hores a una altra visita nocturna a la Jueria, en tots dos casos amb un aforament de 25 persones. El diumenge 19 al migdia en el mateix escenari hi haurà uns nous microdiàlegs, en esta ocasió dedicats a les festivitats majors del Judaisme, amb degustació de vins kosher i explicació dels mateixos a càrrec de Moshé Arias, i en què podran participar fins a 20 persones.

La programació continuarà el divendres 24, també a la Casa dels Berenguer, amb el concert Llums de Sefarad, pel duo musical Vicky i Jaime, amb cançons tradicionals sefardites, a partir de les 20.00 hores; després hi haurà una altra visita guiada nocturna a la Jueria per a 25 persones; i conclourà amb el recital de Mara Aranda, possiblement la referència més coneguda en l’actualitat de la música sefardita contemporània, que interpretarà una selecció del repertori de Ibn Gabirol per a clausurar este I Setembre Sefardita el dissabte 25 des de les 19.00 fins a les 20.00 hores aproximadament a l’Auditori Mario Monreal. En el primer d’estos dos esdeveniments les places estaran limitades a 25 assistents mentre que en el de Mara Aranda el límit serà de 250 persones.

Busca la Llave del Diálogo

D’altra banda, la Xarxa de Jueries Camins de Sefarad ha posat en marxa enguany el joc Busca la Llave del Diálogo, que es desenvoluparà fins al 30 de setembre en totes les ciutats adscrites, entre les quals figura Sagunt, i que consistirà a visitar tres espais jueus de la ciutat, buscar els QR que s’han col·locat els mateixos i accedir a les tres activitats que s’hauran de completar per a aconseguir la clau.

Això es realitzarà a través de diversos punts geolocalizados i accedint a ells mitjançant la ubicació del mòbil. En cadascun les persones participants trobaran una activitat amb la temàtica d’enguany: Diàlegs. Estes activitats consistiran en la visualització d’un vídeo, escriure un paràgraf d’una història en cadena o decidir quin tipus de diàleg obrir. Després de completar les tres estreles es recollirà la clau en l’Oficina de Turisme de Sagunt a la Plaça Cronista Chabret.

La Xarxa publicarà les diferents històries en cadena escrites per tots els participants en cada ciutat i sortejarà una estada en alguna de les seues ciutats entre els qui participen. Per a més informació, es pot consultar l’enllaç.

Sagunt és l’única ciutat valenciana que forma part de la Xarxa de Jueries d’Espanya Camins de Sefarad, formada per 21 municipis que compten amb un patrimoni jueu i que promouen projectes culturals, turístics i acadèmics entorn del passat i la cultura jueva dels seus centres històrics.

Cal recordar, així mateix, que el passat dia 5 de setembre es va commemorar la Jornada Europea de la Cultura Jueva per a la conscienciació sobre el patrimoni i llegat jueu, una iniciativa que va nàixer en 1996 a França sota la fórmula de «portes obertes» i a la qual es va sumar la Xarxa de Jueries d’Espanya Camins de Sefarad.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here