Sagunt inicia les obres de la Senda Blava

0
2195
Els responsables municipals de Sagunt han vist el projecte

Aquest dilluns s’ha signat l’acta de replanteig d’unes obres que suposen una inversió de 229.478 euros en el delta del Palància i que està previst duren 4 mesos

Les obres de la Senda Blava comencen hui. Este matí s’ha signat l’acta de replanteig de les obres i, una vegada finalitzat este tràmit, ja es permet l’inici de les obres d’este projecte de Senda Blava i la restauració paisatgística del delta del Palància, per un import de 229.478 euros (IVA inclòs).

A la signatura de l’acta de replanteig assistia l’alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno; el regidor de Contractació, Javier Raro, així com tècnics municipals i de l’empresa adjudicatària, PAVASAL Empresa Constructora SA.

Darío Moreno ha afirmat que és «una bona notícia, perquè hui comencen les obres i tardaran uns 4 mesos a finalitzar», ja que esta actuació és «especialment interessant perquè és un projecte mediambiental que ens permet recuperar una zona degradada i eliminar espècies invasores».

D’altra banda, el primer edil ha assegurat que, amb este projecte, «la ciutadania guanya un espai per a gaudir i per a conéixer els recursos naturals que té pròxims a la ciutat i també una zona per a fer esport o passar temps en família. Esperem que prompte siga una realitat que tota la ciutadania puga gaudir».

L’objectiu del projecte és l’adequació dels 745 metres que recorren el delta del Palància i la seua restauració paisatgística, unint així els termes municipals de Sagunt i de Canet d’En Berenguer a través d’una senda destinada al trànsit de vianants i ciclistes, que complisca els condicionants per a la declaració de senda blava. La senda té un gran valor com a eix connector entre dos poblacions veïnes i un gran potencial paisatgístic i ecològic.

Este projecte naix del gran nombre d’usuaris que transiten pel delta a peu o amb bicicleta, ja que és necessari condicionar el recorregut per a convertir-lo en una senda accessible i segura, conformada com a recorregut saludable i sostenible, alhora que element del patrimoni natural del litoral i element paisatgístic; d’esta forma es convertirà en un enllaç entre les platges al nord i sud del delta. El projecte es limita a l’adequació del tram que discorre en el terme municipal de Sagunt.

Atesa la normativa referida i a les recomanacions contingudes en els escrits de contestació dels organismes consultats com són la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Costes i Conselleria, la proposta d’actuació consisteix en el desenvolupament d’una xarxa de senderes a través del delta del Palància amb un recorregut principal delimitat i apte per a ús per als vianants i ciclistes; l’adequació mediambiental i paisatgística que no obstaculitze el drenatge del riu Palància; deixar el llit sense obstacles al flux i amb intervenció mínima, únicament als braços per a salvar les zones inundables; la creació d’espais al llarg del recorregut per als vianants a través del delta, que permeten el descans i l’observació; facilitar l’accés, des del recorregut, a la xarxa de sendes existents en el delta, o la creació d’un espai totalment adaptat per a persones amb diversitat funcional i en general accessible per a tot tipus d’usuaris. Altres actuacions que es duran a terme seran l’eliminació de canyes i altres espècies al·lòctones, d’enderrocs, ferralles i restes d’altres fems.

Pel que fa als itineraris per als vianants durant el temps que duren les obres, caldrà assegurar en la mesura que siga possible un itinerari per als vianants segur i accessible.

D’altra banda, la restauració paisatgística inclou la distribució de l’arbratge al llarg de tot el delta, on es conservaran els escassos exemplars existents en la zona interior del delta d’oliveres, pins i alguns exemplars de palmeres washingtonias. Els exemplars d’arbres s’acompanyaran d’exemplars d’arbustos propis d’este ambient fluvial-litoral; es procedirà a la neteja i replantació en els dos enclavaments de llacuna natural, situades contigües al recorregut principal amb característiques de marjal litoral; l’adequació recreativa de caràcter ambiental i social que resol la marginalitat del llit, amb la creació d’un espai públic per la població, actualment ja molt utilitzat, que a més contribuirà a l’adequada conservació dels valors naturals del llit. La presència d’arbratge s’acompanyarà de mobiliari.​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here