Sagunt i Red Eléctrica acorden incloure la rehabilitació del conjunt del Grau Vell (s. XV) en el seu conveni

0
1897
Imatge del fortí del Grau Vell de Sagunt

L’acord ratificat contempla també l’ampliació de la ‘Domus Baebia’ i l’adequació de la senda blava del riu Palancia

Este dimarts, 4 de desembre, l’Ajuntament de Sagunt i Red Eléctrica de España (REE) han ratificat els acords portats a terme en la reunió celebrada el 20 de juliol de 2016 de la comissió mixta de seguiment del conveni subscrit entre ambdues entitats i han inclòs, com a novetat, part del finançament de la rehabilitació del conjunt defensiu del Grau Vell per a la qual es destinaran 492.666 euros.

Així, Quico Fernández, alcalde de Sagunt i Pepe Gil, regidor de Grans Projectes de l’Ajuntament de Sagunt han signat l’ampliació d’este acord juntament amb Maite Vela, la delegada regional de Red Eléctrica de España a la Comunitat Valenciana, Juan Àvila, director del departament d’Innovació Social de Red Eléctrica de España, i Emilio Olmos, secretari general de l’Ajuntament de Sagunt.

Esta nova actuació en el Grau Vell perseguix la recuperació d’un element patrimonial BIC en risc de col·lapse, que posa de manifest la importància del Port de Morvedre, i testimonia la defensa costanera valenciana d’època dels Habsburg, situada en el front litoral, al costat d’una zona amb gran concentració d’elements patrimonials històric artístics (jaciment Bé d’Interés Cultural del Grau Vell, poblat pescador Bé de Rellevància Local (BRL), reconegut com a Nucli històric Tradicional, (conjunt BRL defensiu de la Guerra Civil), i de valor ambiental reconegut: Xarxa Natura 2000 com a Lloc d’Interés Comunitari i Zona d’Especial Protecció per a les Aus.

Este acord constituïx una oportunitat per a l’educació ambiental i històrica i permetrà la creació d’un espai de relació social, representatiu per a la població del Grau Vell, un nucli aïllat i circumdat d’instal·lacions industrials sense inversions ni equipaments públics, segons consta en l’acord signat.

Altres actuacions

Així mateix, el conveni contempla altres actuacions de col·laboració econòmica per a finançar diferents intervencions com l’ampliació del centre d’interpretació i difusió de la cultura clàssica Domus Baebia i l’adequació del traçat de l’itinerari en el delta del riu Palancia, entre Sagunt i Canet d’en Berenguer per a la consecució de la distintiva Senda Blava, que certifica la sostenibilitat i respecte ambiental del mateix.

Així, en virtut del conveni entre l’Ajuntament de Sagunt i Red Eléctrica de España, es van a destinar 354.843 euros a la Saguntina Civitas Amabilis el projecte de la qual pretén l’ampliació de la Domus Baebia mitjançant la construcció d’un edifici annex destinat a la interpretació i difusió de la cultura clàssica. La finalitat d’esta actuació és l’excavació i musealització, en el cas que es troben restes arqueològiques i l’ampliació de l’Aula-Taller de Cultura Clàssica de la Domus Baebia, propietat de l’Ajuntament de Sagunt.

Es preveuen musealitzar les restes de la trama de l’antiga jueria, que va ser la més important de l’actual autonomia valenciana en l’època de màxima importància soci econòmica del Regne de València. La proposta d’ús d’este espai és susceptible de generar un impacte econòmic que combregue a través de l’activitat turística amb els valors patrimonials dins del Conjunt Històric Artístic de l’antiga vila emmurallada de Morvedre, catalogada com Bé d’Interés Cultural.

A més, 300.087 euros es van a invertir en el desenvolupament d’un itinerari sostenible pel delta del riu Palancia, entre Sagunt i Canet d’en Berenguer, recuperant una senda transitable i adequant-la als paràmetres de sostenibilitat per al foment de l’educació ambiental, protecció de la biodiversitat i desenvolupament paisatgístic.

Esta actuació suposa una oportunitat per a reforçar els valors naturals i la dotació d’espais lliures a la població en llocs de gran pressió antròpica, que al seu torn afavorix la minimització dels riscos per a les persones en cas d’inundació, ja que assegura les característiques d’espai lliure d’este tram litoral del delta del riu.

En resum, es van a destinar un total de 1.147.596 euros per a les actuacions en la Saguntina Civitas Amabilis, la Senda Blava i la rehabilitació del conjunt defensiu del Grau Vell.

Tot açò, gràcies al conveni marc subscrit al setembre de l’any 2014 entre Red Eléctrica de España i l’Ajuntament de Sagunt que incloïa l’aportació de fins a 1,2 milions d’euros per part de la companyia elèctrica per a ser destinats a actuacions en l’àmbit del desenvolupament sostenible i ambiental del territori. Este conveni està associat a la construcció de les infraestructures necessàries per al desenvolupament de l’enllaç elèctric entre la Península i Illes Balears i el reforç del mallat de la xarxa de l’àrea de Sagunt.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí