Sagunt homenatjarà els treballadors morts en accidents laborals en la indústria local en els últims 110 anys

0
1097
156 treballadors han mort a les seues empreses de Sagunt des de 1907

Diumenge es descobrirà en l’Albereda una placa que recorda les 156 víctimes, en un acte dins les commemoracions del centenari de la siderúrgia a Sagunt

L’Ajuntament de Sagunt ha organitzat per a este diumenge un acte d’homenatge als 156 treballadors i treballadores que van morir en un accident laboral des de 1907 fins a l’actualitat. En este període s’inclou als qui van perdre la vida treballant per a la Compañía Minera Sierra Menera, Alts Forns i empreses auxiliars. En l’acte institucional, que forma part dels actes del centenari de la siderúrgia, es descobrirà una placa d’acer amb els noms de totes les víctimes. La cita és en l’Albereda del Port de Sagunt a les 11.30 hores.

Este divendres l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona i Pepe Vila, representant de l’Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt, que col·labora en l’organització d’actes pel centenari de la siderúrgia, han presentat en roda de premsa l’acte del diumenge.

En paraules de l’alcalde, “estes 156 pèrdues humanes mereixen un reconeixement en majúscules ara que estem celebrant el centenari de la siderúrgia. Retre homenatge a treballadors i treballadores que han perdut la vida fent una cosa tan bàsica i important al mateix temps com és desenvolupar el seu treball. A més, ho van fer d’una manera exemplar i açò és gran part de l’èxit que ha tingut la indústria en la nostra ciutat”.

A més, Fernández ha recordat que “la fàbrica va ser una obra de persones humanes que, en la major part dels casos, van haver d’abandonar els seus pobles d’origen per a vindre a guanyar-se la vida”. També ha assenyalat que “venien a treballar en unes condicions duríssimes, molt perilloses, amb uns salaris molt miserables”. En este sentit ha afirmat que “els treballadors de la fàbrica han sigut un exemple de dignitat, de consciència de classe i de treballadors que han portat avant mobilitzacions a l’avantguarda del moviment obrer a Espanya”.

Per la seua banda, Pepe Vila, ha destacat la novetat que suposa utilitzar una placa commemorativa per a recordar a víctimes d’accidents laborals, cosa que ha qualificat de pionera. “Començàrem a investigar els noms de les víctimes des de 1907 fins a 2017, encara que l’últim accident mortal va ser en 2010. En eixos anys, on més accidents hi ha és en els primers, ja que les mesures de seguretat eren molt limitades”, ha explicat Vila. Com a exemple d’estes condicions, Vila ha destacat que els cascos en “la fàbrica” no es van introduir fins a 1954.

Sobre la recerca per a esbrinar els accidents mortals succeïts des de 1907, Vila ha explicat que “en alguns casos ha sigut molt fàcil, però en altres casos ha sigut molt complicat, perquè han passat quasi quatre generacions i fins i tot alguns dels descendents no sabien que un avantpassat seu havia tingut un accident”.

La placa està feta en acer resistent a la corrosió i subjecta en una estructura amb dos vies de tren, que representen la unió entre el Port de Sagunt i Ojos Negros. A més, l’acte comptarà amb una actuació del Quartet de Corda del Conservatori de Sagunt i, segons ha informat Pepe Vila, s’intentarà fer sonar la sirena de “la fàbrica”, instal·lada ara en l’Alt Forn, i hi haurà una solta de coloms.

Vila també ha explicat que l’Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt organitzarà de forma independent una missa en memòria de totes les víctimes homenatjades, el diumenge a les 10.45 hores en l’església de Begonya.​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here