Sagunt homenatjarà la memòria de quatre saguntins morts al camp de concentració de Mauthausen

0
1778
Es descobrirà una placa de memoria de les víctimes a la Glorieta

L’acte institucional tindrà lloc el divendres 20 d’octubre i hi haurà el descobriment d’unes plaques en memòria dels deportats, una conferència i una mostra gràfica sobre la història de la seua deportació

L’Ajuntament de Sagunt homenatjarà la memòria de quatre saguntins empresonats i morts al camp de concentració de Mauthausen durant la II Guerra Mundial, en un acte institucional programat per al divendres 20 d’octubre. A les 18.30 h, a la Glorieta, es descobriran unes plaques en memòria dels deportats Ramon Agustí Hervàs, Juan Bautista Barberà Solà, Francisco García Aucejo i Andrés Villaplana Rius. Seguidament, al Saló de Plens del consistori es farà una conferència sobre els quatre deportats i les circumstàncies que els portaren al camp de Mauthausen, i es presentarà una mostra gràfica sobre la història de la seua deportació.

L’acte comptarà amb la presència de les famílies de dos dels deportats. La investigació d’estos fets ha estat a càrrec de Lara Cardona Fernández, José Manuel Palomar Abascal i Nel·lo Navarro.

La caiguda de Catalunya al febrer de 1939 va provocar una allau de refugiats que fugien de les tropes franquistes i es dirigien cap a França. Els passos fronteres estaven col·lapsats, més de mig milió de persones, tant civils com militars, volien desesperadament passar al país veí. Entre tots estos es trobaven els saguntins Ramón Agustí, Juan Bautista Barberà, Francisco García i Andrés Villaplana; tots quatre, militars del derrotat Exèrcit Popular de la II República Espanyola.

El destí dels quatre saguntins els va portar als camps de concentració francesos d’on, després de passar fam i penalitats, aconseguiren eixir allistant-se a la Legió Francesa i a les Companyies de Treballadors Estrangers de l’exèrcit francès. Tots quatre foren destinats a la línia defensiva Maginot, que protegia la frontera francesa amb Alemanya.

França va declarar la guerra a Alemanya al setembre de 1939 i, després de nou mesos d’hostilitats, al juny de 1940, es va rendir a l’exèrcit alemany. Els militars francesos i els estrangers que es trobaven enquadrats a l’exèrcit francès foren capturats i empresonats als stalags i frontstalags, camps de presoners militars.

Però la sort dels espanyols presoners en estos camps va empitjorar dràsticament quan al setembre del 1940 el ministre d’afers estrangers franquista, Ramón Serrano Suñer, va visitar Alemanya i es va entrevistar amb Hitler. En el transcurs de l’entrevista, Serrano Suñer es va desentendre dels espanyols presoners, negant-los la nacionalitat, motiu pel qual foren traslladats en qualitat d’apàtrides als camps d’extermini i concentració.

Ramón Agustí Hervàs, Juan Bautista Barberà Solà, Francisco García Aucejo i Andrés Villaplana Rius acabaren internats al camp de Mauthausen. Allí, enmig de la maror de la barbàrie nazi del III Reich, tots quatre trobaren la mort entre els anys 1941 i 1943 i mai no pogueren tornar a Sagunt amb les seues famílies.

L’exposició Exili a la mort. Saguntins deportats als camps d’extermini nazis es podrà visitar també del 23 d’octubre al 12 de novembre a la planta baixa del Centre Cultural Mario Monreal. Posteriorment, poden demanar-la a l’Ajuntament de Sagunt els centres educatius i les entitats municipals que tinguen el gust d’exposar-la.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí