Sagunt ret homenatge als treballadors morts en la indústria local durant l’últim segle amb un monument

0
782
Imatge de la inauguració del monument

El monument recorda la memòria a les 156 víctimes que han mort a les indústries de la localitat des de l’any 1907

El diumenge al matí va quedar inaugurat en l’Albereda del Port de Sagunt el monument que ret homenatge als 156 treballadors i treballadores que van perdre la vida en accident laboral des de 1907 fins a 2017 en la indústria local. En este període s’inclou a qui van morir treballant per a la Compañía Minera Sierra Menera, Alts Forns i empreses auxiliars. Amb este acte institucional conclou la programació, organitzada pel Consistori i pel Centre d’Estudis, que commemora el centenari de la siderúrgia i que ha suposat la celebració durant tot l’any de nombroses exposicions, conferències, concerts, sessions de cinema i, fins i tot, una obra de teatre.

L’acte d’inauguració, que va tindre lloc després d’una missa organitzada per l’Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt per als familiars interessats, va estar encapçalat per l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i va comptar també amb l’assistència del regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, de regidors dels grups polítics municipals, de la diputada autonòmica Teresa García i de representants de l’Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt. Tampoc van voler faltar a la cita nombrosos familiars de les víctimes i altres veïns i veïnes de la ciutat.

Per a l’alcalde, “estes 156 pèrdues humanes mereixen un reconeixement en majúscules ara que estem celebrant el centenari de la siderúrgia. Retre homenatge a treballadors i treballadores que han perdut la vida fent una cosa tan bàsica i important al mateix temps com és desenvolupar el seu treball. A més, ho van fer d’una manera exemplar i açò és gran part de l’èxit que ha tingut la indústria en la nostra ciutat”.

A més, Quico Fernández ha recordat que “la fàbrica va ser una obra de persones humanes que, en la major part dels casos, van haver d’abandonar els seus pobles d’origen per a vindre a guanyar-se la vida”. També ha assenyalat que “venien a treballar en unes condicions duríssimes, molt perilloses, amb uns salaris molt miserables”. En este sentit ha afirmat que “els treballadors de la fàbrica han sigut un exemple de dignitat, de consciència de classe i de treballadors que han portat avant mobilitzacions a l’avantguarda del moviment obrer a Espanya”.

El monument, sufragat per l’Ajuntament de Sagunt i fet en acer resistent a la corrosió, compta amb una estructura amb dos vies de tren, que representen la unió entre el Port de Sagunt i Ojos Negros, i amb una gran planxa amb els noms de totes les víctimes.

En l’acte es va fer sonar dos vegades la sirena de “la fàbrica”, va haver-hi una actuació del Quartet de Corda del Conservatori de Sagunt i una solta de coloms. També va haver-hi un moment perquè els familiars dipositaren flors en memòria dels seus sers estimats.​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here