Sagunt finalitza les obres de la intervenció d’urgència de la centenària Alqueria de l’Aigua Fresca

0
819
Imatge de l'alqueria intervinguda a Sagunt

S’han transformat i renovat elements de subjecció del forjat i de la coberta, s’han consolidat els murs i en la coberta s’ha actuat de manera íntegra incorporant elements d’impermeabilització i aïllament

L’Ajuntament de Sagunt ha donat per correcta la finalització de la intervenció d’urgència de l’Alqueria de l’Aigua Fresca de Sagunt. Les obres tenien com a finalitat frenar l’estat de deterioració dels edificis històrics de l’alqueria per a garantir que no arribara a un estat total de ruïna i així procedir posteriorment a la seua restauració.

L’obra que va ser adjudicada a l’empresa Enrique Ignacio Artola S.L. ha costat 131.285 euros, inversió cofinançada pel consistori i la Diputació de València. S’han transformat i renovat elements de subjecció del forjat i de la coberta amb les mateixes tècniques constructives originals. S’han consolidat els murs, aspecte necessari per a rebre els suports, i en la coberta s’ha actuat de manera íntegra incorporant elements d’impermeabilització i aïllament de manera que en una futura fase de rehabilitació de l’edifici eixos aspectes ja estiguen resolts.

En paraules del regidor de Patrimoni Cultural i Industrial, Roberto Rovira, la finalització d’esta obra és una bona notícia per al patrimoni històric de la nostra ciutat. Rovira ha explicat que esta primera actuació ha servit, a més, «per a recopilar informació de cara a les futures intervencions que es facen en l’alqueria i a partir d’ara l’objectiu és consolidar l’aljub que també està en esta zona, realitzar excavacions arqueològiques i la redacció d’un pla director per a assentar les bases del que serà la futura alqueria juntament amb la resta d’agents implicats com les associacions de patrimoni».

Segons el regidor, amb esta mena d’actuacions «es consolida el compromís de l’Equip de Govern de posar en valor no sols una part del patrimoni cultural, sinó de tot el de la ciutat en col·laboració amb altres administracions perquè entenem que el patrimoni no és una despesa sinó una inversió que a més genera riquesa i llocs de treball»

L’Alqueria de l’Aigua Fresca, també coneguda com l’Alqueria de Montíver, té la declaració de monument com a immoble fortificat de més de 100 anys, dins de la tipologia d’edifici agrícola o residencial fortificat, segons la legislació de Patrimoni Cultural Valencià. L’Alqueria no té funció habitable ni defensiva actualment, per la qual cosa la seua principal finalitat és la de ser un monument visitable per al seu coneixement i la seua pròpia divulgació.

Per este motiu, els criteris bàsics a aplicar en esta actuació s’han cenyit a aquells més funcionals en relació al servici bàsic de l’estructura, respectant la informació tipològica i constructiva dels diferents forjats, voltes, escales i coberta tant de l’edifici d’habitatge com de la torre.
​​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here