Sagunt finalitza l’adequació de la zona entre el Teatre Romà i el Castell junt a restes ibero-romanes

0
677
Imatge de la zona on s'ha intervingut.

L’actuació millora l’accessibilitat de la zona, i els treballs de condicionament d’esta, possibiliten la correcta contemplació i interpretació de les restes històriques

Hui l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el regidor de Patrimoni Cultural i Industrial, Guillermo Sampedro, i el regidor de Contractació, Javier Raro, han visitat la zona al costat de l’actual accés al Castell, en la qual s’ha executat un projecte que pretén potenciar-la, millorant la seua accessibilitat i la interpretació de les restes arqueològiques excavades, tractant de complementar la millora de tot aquest entorn.

Específicament la zona és en el nivell intermedi entre l’accés al Castell i el Teatre Romà, al costat dels contraforts del mur de contenció del fòrum agosteu, on es conserven les restes de diverses construccions d’època republicana romana o iber-romana (s.I-II a. C.), excavades en els anys 30 per González Simancas.

L’actuació ha tingut un pressupost de 77.519,99 euros (IVA inclòs), i s’ha executat en el termini previst. Este projecte ha consistit en la realització d’una sèrie d’actuacions encaminades a la millora de l’accessibilitat d’esta zona i a treballs de condicionament, que possibiliten la correcta contemplació i interpretació d’estes restes iber-romans, així com el recorregut per les restes iberes del sector occidental, donant la possibilitat al visitant d’observar com la ciutat es reconstrueix en època romana ocupant, entre altres, este sector. Concretament es tracta de la millora del traçat de l’escala d’accés a les restes, que tenia un ús dificultós, i del mirador existent. Així com d’actuacions de millora en la zona de les restes arqueològiques (neteja, senyalització i estabilització del camí enfront dels mateixos).

Així ho ha explicat el delegat de Patrimoni Cultural i Industrial, Guillermo Sampedro: “Ací el que hem fet és una intervenció en tres punts que són: primer, la neteja de tota la zona; segon, l’adequació de tota l’escala per a fer més accessible esta zona que entenem que són ruïnes iber-romanes; i tercer és d’alguna manera la senyalística que hem col·locat perquè el visitant puga saber què és el que està veient i fer una aproximació de les restes. Esta és una zona que està entre el castell i el teatre, i són edificacions que estan datades en el s.II a.C i en el s.I a. C. Entenem que són unes edificacions de l’època en la qual convivia la cultura ibera i la romana. D’alguna manera el que intentem és la posada en valor de l’entorn, que siga més accessible i sobretot que siga més interpretable pel turista”.

Amb l’execució d’este projecte, es va plantejar per part de l’Ajuntament de Sagunt d’efectuar una actuació que pretén complementar la recuperació, o posada en valor, de l’ocupació ibera localitzada en el tossal del Castell amb la visita a altres zones, facilitant el seu accés, i millorant la contemplació i interpretació de les restes que en ella es conserven. Mitjançant la incorporació d’este espai al recorregut existent, es tracta de mostrar la completa evolució urbanística de la ciutat des del seu període ibèric fins a la seua definitiva romanització.

L’alcalde ha manifestat que “continuem invertint per a dignificar el patrimoni històric de la nostra ciutat. En aquest cas parlem de la neteja, de l’adequació i de l’accessibilitat d’eixa zona de construccions iberoromanes. Servixen per a entendre el nostre passat i per a mostrar també al turista que s’apropa a la nostra ciutat, quin paper ha jugat a la història. Aquesta no és una gran inversió, però és importantíssim que cuidem també raconets que formen part del nostre passat precisament perquè conjuntament en totes les inversions que estem fent en eixe sentit, ens ajuden a tindre una visió més ampla de tot el que Sagunt ha sigut i és per a la història. Per suposat en aquest cas de l’Imperi Romà, però en general tota la història del nostre país”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here