Sagunt obri expedient per calibrar l’excés d’explotació de la pedrera de la cimentera Lafarge

0
1072
Imatge aèria de la pedrera de Lafarge a la muntanya de Romeu a Sagunt

Segons els informes de Sagunt la cimentera hauria superat en 15 metres la cota en profunditat i també s’hauria excedit en els límits del perímetre

El Ple de l’Ajuntament de Sagunt ha acordat obrir expedient municipal per a determinar el grau d’incompliment per part de Lafarge Ciments SAU dels acords aprovats en 1988, pels quals se li adjudicava el contracte d’aprofitament de muntanya pública.

Segons l’informe tècnic de la delegació d’Urbanisme, la cimentera s’hauria excedit en els límits d’extracció acordats amb el consistori. L’acord establia que “la cota d’excavació en cap cas podrà baixar de 160 m en alguns punts i de 150 m en uns altres”; no obstant açò, l’informe indica que l’empresa ha arribat a una cota mitjana de 135 m, superant, per tant, en 15 m el límit fixat (segons dades de l’any 2015).

Aquest expedient se suma a l’ordre de restauració de la legalitat urbanística per obres no emparades per autorització urbanística dictada per resolució de la regidoria de l’àrea de Territori i Sostenibilitat el 21 d’octubre de 2016. Per aquesta ordre s’instava a l’empresa a fer actuacions de reposició d’excavació, clos cinegético límit de parcel·la, farcit de terra vegetal i plantació d’arbrat i arbustos autòctons per a retornar físicament el terreny, l’extensió del qual es xifra en 21.000 m², i els usos a l’estat anterior a la seua vulneració. Segons indica la delegada l’empresa va presentar un recurs de reposició que en pròximes dates l’ajuntament va a contestar ratificant-se en els termes de la citada ordre.

Si la restauració total s’efectua amb anterioritat a la iniciació de l’expedient sancionador, no hi haurà sanció administrativa per a l’empresa; si la restauració ha d’executar-se de forma subsidiària, és a dir, per part de l’Ajuntament, es va informar a l’empresa que el cost de l’actuació ascendiria a 9’3 milions d’euros, sense perjudici de la liquidació definitiva sobre el cost real.

Alhora el ple ha acordat atorgar tràmit d’audiència de 15 dies a Lafargeperquè formule les al·legacions que considere oportunes per a la defensa dels seus drets, en referència a aquest possible incompliment.

A més, el Ple també ha aprovat destacar-li a la Conselleria de Medi ambient que l’incompliment d’aquest acord per part de l’empresa podria comportar incórrer en una causa de prohibició de ser concessionària de forma sobrevinguda, afectant a la present concessió. Per açò, l’Ajuntament, a més, aconsella a la Conselleria que se suspenga la tramitació del procediment referent a l’atorgament de la concessió d’ocupació de muntanya pública (33 hectàrees) fins que aquest extrem siga aclarit per l’Ajuntament.

Aquests acords s’han aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern, format per Compromís, Esquerra Unida, ADN-Morvedre i PSPV; per la seua banda, els partits de l’Oposició (PP, Iniciativa Porteña i Ciutadans), s’han abstingut.

D’una altra banda cal destacar que en el mateix ple l’oposició va tombar l’informe municipal desfavorable contra l’ampliació de la pedrera, informe que no va fructificar per la divisió interna de l’equip de govern.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí