Sagunt demana a Conselleria la millora de l’accessibilitat i la inclusió en el patrimoni històric del municipi

0
3557
Castell de Sagunt.

La Corporació Municipal sol·licita també l’adaptació dels espais culturals, naturals i mediambientals per a les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda

La Corporació Municipal ha aprovat este matí en la sessió del Ple Ordinari de juliol, instar la Conselleria amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i inclusió en els espais culturals, naturals, mig ambientals i del patrimoni històric del municipi per a les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.

En este sentit, s’instarà la Conselleria de Cultura, Educació i Esports a l’adaptació dels espais culturals de la seua competència a les necessitats de les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.

A més, la Corporació Municipal ha aprovat instar la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a l’adaptació dels espais naturals i mediambientals, a les necessitats de les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda i, d’altra banda, instar el Ministeri de Cultura i Esports a l’adaptació dels espais culturals i el nostre patrimoni històric a les necessitats de les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.

Finalment, també s’ha acordat traslladar el present acord a la Conselleria de Cultura, Educació i Esports, a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i al Ministeri de Cultura i Esports. Esta moció, que s’ha aprovat per unanimitat, l’han presentada els partits PSOE, Compromís, Esquerra Unida i Ciutadans, i l’ha defensada l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno.

La part argumentativa de la moció indica l’«obligació que tenen les institucions públiques respecte a proporcionar accessibilitat als servicis i instal·lacions d’ús públic, oficines d’atenció, edificacions, entorns, mitjans de transport, informació, entre altres», segons recull l’RDL 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seua Inclusió Social.

La moció assenyala que les persones amb diversitat funcional «tenen dret al fet que, des dels poders públics, i especialment des de la Generalitat Valenciana, es duguen a terme actuacions de manera transversal des de totes i cadascuna de les Conselleries, que els permeten més autonomia personal», i és per això que «des de les administracions no podem mirar cap a un altre costat, és prioritari no generar polítiques que limiten l’autonomia personal i que posen en seriós desavantatge a les persones amb diversitat».

Així mateix, la part expositiva recull que Sagunt és un «referent» industrial, mediambiental, patrimonial i cultural, entre altres. Però és, en estos aspectes «on veiem alguns grans inconvenients i situacions on no es respecten els drets fonamentals» de les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda. En este sentit, s’apunta que «actualment el nostre patrimoni cultural i històric no està preparat perquè siga visitable per tot el conjunt de la ciutadania, alhora que els nostres paratges naturals i marjals tampoc».

Per això, ateses les peticions de les associacions de la ciutat i en particular DISCAMP, des de la moció es considera que «s’han de buscar mecanismes i recursos per a adaptar» les instal·lacions i els diferents espais, culturals, socials, industrials, mediambientals, etc. perquè «els nostres veïns i veïnes amb diversitat funcional i mobilitat reduïda puguen accedir de manera normalitzada, adaptada i inclusiva».

En este sentit, la moció explica que en l’actualitat existixen unes cadires denominades eruga, vehicles motoritzats amb un sistema similar al dels tancs, on un conjunt de baules modulars permet a la cadira adaptar-se a tota mena de terrenys i salvar irregularitats que pogueren aparéixer. «Creiem que és un bon començament per a intentar dotar dels mateixos recursos a tota la societat en general i obrir un camí cap a la inclusió que encara està per explorar. Estes cadires-eruga ja han sigut provades experimentalment per part de DISCAMP en el patrimoni històric de la nostra ciutat», tal com es proposa en el text argumentatiu.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí