Sagunt crearà una mesa de diàleg per compatibilitzar la protecció del paratge de Romeu amb el futur de Lafarge

0
364
Imatge del ple de Sagunt.

Es crearà una mesa de diàleg entre l’ajuntament, l’empresa, els seus treballadors i el Consell per a buscar possibles alternatives que garantisquen la continuïtat de l’empresa i el compliment de la declaració de Paratge Natural de Romeu

El Ple de l’Ajuntament de Sagunt ha aprovat en la sessió d’aquest dijous la creació d’una mesa de diàleg a quatre bandes entre l’Ajuntament de Sagunt, l’empresa Lafarge, els treballadors de la cimentera i el Consell de la Generalitat. L’objectiu és aconseguir un acord que garantisca la continuïtat de l’empresa respectant la legalitat vigent i el decret de declaració de Paratge Natural de la muntanya de Romeu. Esta moció es va aprovar amb els vots a favor de l’Equip de Govern (PSPV-PSOE, Compromís i EU) i els vots en contra de l’oposició (IP, PP, Ciudadanos i Vox).

El passat 15 de març el Consell va aprovar la declaració del Paratge Natural Municipal de la Muntanya Romeu. Actualment, Lafarge té l’ocupació d’esta zona d’explotació a Salt del Llop, concedida fins al 2042. Segons la moció, tenint en compte que la restauració de la pedrera també portarà mínim cinc anys, inclosos en eixe termini, l’extracció d’àrids en eixe lloc hauria de concloure, com a màxim, l’any 2037. Amb estos números, continua la moció, la viabilitat de la planta de Lafarge passa per buscar alternatives d’extracció on la llei ho permeta.

Amb esta proposta el que es pretén és posar totes les qüestions damunt de la taula i intentar conciliar els interessos de totes dos parts, aconseguint la sostenibilitat mediambiental i el manteniment de l’activitat de Lafarge. És per això que el ple ha aprovat la creació de la mesa de diàleg per a tractar de garantir la continuïtat de l’empresa, sempre que es respecte la legalitat i l’esperit d’esta declaració de paratge natural de la muntanya.

La moció, inicialment, va ser presentada per IP, on es recollia un segon punt en el qual se sol·licitava tant a l’Ajuntament com a la Conselleria que paralitzaren qualsevol actuació tendent a la consolidació del Paratge Natural de Romeu mentre que es buscara una solució consensuada entre administracions i l’empresa cimentera, així com que l’acord passara per garantir la coexistència del Paratge Natural i l’activitat de Romeu d’extracció de calcària.

Finalment, l’Equip de Govern, en considerar que no és compatible l’activitat extractiva i la protecció de la pedrera, va modificar la proposta i va realitzar una esmena, eliminant este últim punt citat i reduint la moció a la creació de la mesa de diàleg, qüestió que sí va ser aprovada.​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here