Sagunt commemorarà durant tot el mes de setembre el Dia de la Romanitat

0
1440
El dia de la Romanitat se celebra el 4 de setembre

Visites guiades, exposicions, recreacions històriques o tallers seran les activitats que han organitzat diverses associacions locals i l’Ajuntament de Sagunt amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades

Per segon any consecutiu, Sagunt commemorarà el Dia de la Romanitat que se celebra mundialment el 4 de setembre. Per tal d’acollir esta efemèride es duran a terme durant tot setembre activitats culturals i arqueogastronòmiques amb recreacions històriques gratuïtes i obertes al públic en general. Este esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament de Sagunt, a través de les regidories de Turisme i de Cultura; de la Llar dels Déus i de l’associació Saguntum Augusta amb la col·laboració de diferents entitats i associacions públiques i privades.

El 4 de setembre, a les 19 hores, tindrà lloc la inauguració de les activitats amb una xarrada en la Via del Pòrtic a càrrec dels representants i membres de la directiva de Divulgadors de la Història, promotors del Dia de la Romanitat, sobre la creació d’este dia, allò que se celebra i l’elecció d’esta data per a la seua celebració. També es llegirà un manifest per part de representants del Dia de la Romanitat de Sagunt, de la Llar dels Déus i de Saguntum Augusta i una recreació històrica a càrrec d’estos últims.

La resta d’activitats es desenvoluparan al llarg de tres jornades durant els tres primers caps de setmana de setembre i consistiran en exposicions de fotografies; conferències al voltant de la Sagunt romana; visites guiades per la Via del Pòrtic, la Domus dels Peixos, la Domus Baebia i pels principals monuments romans de la ciutat, així com una visita en tren turístic al Grau Vell; tallers infantils i familiars; o recreacions històriques en diferents museus i en el Castell. A més, diferents restaurants oferiran dinars i sopars tematitzats no gratuïts per als quals s’ha de reservar prèviament. Tota la programació està disponible en les oficines de Turisme de Sagunt (96.265.58.59) i del Port de Sagunt (96.269.04.02), en el web oficial del Dia de la Romanitat i en el blog de Turisme Sagunt.

Per a la regidora de Turisme, Natalia Antonino, apostar per la celebració d’este dia és important per a Sagunt ja que “som un referent quant a patrimoni romà i per tant des del departament enteníem que calia promocionar més encara este producte”. Per eixe motiu, Antonino ha destacat que les activitats es desenvoluparan al llarg del setembre, “que per a l’hoteleria és un mes de temporada baixa, per tant contribuirem a la desestacionalització del turisme”. La delegada ha recordat que esta iniciativa, que naix des de diferents associacions, va en la línia de la governança col·laborativa que l’Ajuntament de Sagunt ha establert en els últims anys de donar suport al sector privat, associacions, empreses, etc. per tal de crear producte turístic i que este deixe un impacte econòmic dins del municipi.

D’altra banda, la delegada de Cultura, Asun Moll, ha manifestat que la ciutadania de Sagunt “pot estar ben orgullosa de les associacions locals perquè sou la base de la programació cultural del municipi” i que des de l’Ajuntament només cal donar-les suport perquè gràcies a elles Sagunt s’està reconeixent culturalment dins i fora del nostre territori.

Les entitats que han col·laborat en les diferents activitats són l’Associació Cultural Amics del Museu Històric Militar de València; l’Associació Napoleònica Saguntina; els Voluntaris pel Patrimoni Històric Saguntí; el Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí; el Centre Arqueològic Saguntí; Passió per Sagunt; el Club de Lluita Camp de Morvedre; Adetursa; el Museu de la Escena Grecollatina; el Museu Històric de Sagunt i la Domus Baebia.

La propietària de la Llar dels Déus, Meli Vela, ha agraït a l’Ajuntament de Sagunt per estar sempre disposat a ajudar i a dur a terme este tipus de projectes que dinamitzen el turisme i la cultura i “que ens recorden la importància de la nostra ciutat al llarg de la història”.

L’alcalde accidental, Javier Raro, ha destacat la completa programació d’activitats que enguany se celebrarà en tres jornades en el mes de setembre i ha donat les gràcies a totes les entitats i associacions que hi col·laboren, especialment, i com a delegat d’Esports, al Club de Lluita Camp de Morvedre que representarà una exhibició de lluita greco-romana el dissabte 21 a partir de les 19 hores en el carrer Castell.

Estes activitats es complementaran amb les que se celebraran el 27, 28 i 29 de setembre amb motiu del cap de setmana Ludi Romanitat, els horaris de les quals i programació detallada es troba disponible en les Oficines de Turisme de Sagunt i el Port de Sagunt.​

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí