Sagunt acusa a Conselleria de «encobrir irregularitats delictives» si autoritza la pedrera de Lafarge fins 2042

0
1580
Pedrera de Lafarge a Sagunt

L’esborrany de la resolució enviada per la Generalitat autoritzaria prorrogar 14 anys més el termini d’explotació autoritzat inicialment, i al que s’oposa l’ajuntament

Una autorització de 24 anys i 11 mesos, és a dir, fins l’any 2042, en una àrea de 33 hectàees a la muntanya pública de Romeu per a la pedrera de Lafarge a Sagunt. Estes són les dades de l’esborrany de resolució de l‘expedient d’ocupació de la Generalitat que ha rebut l’Ajuntament de Sagunt i que no ha sentat bé en un primer moment en el govern municipal.

La regidora de Presidència, Teresa Garcia, ha apuntat que allargant-se la concessió fins 2042 serien 14 anys més del termini màxim acordat per l’Ajuntament en el Ple del 17 de gener de 2017, que el va fixar fins a l’any 2028. D’aquest esborrany de resolució de la Direcció general de Medi Natural i Avaluació Ambiental i del termini per a fer al·legacions s’ha donat informació als grups polítics en la comissió especial sobre la muntanya de Romeu que s’ha reunit aquest matí.

L’Ajuntament té un termini de 15 dies, des de la recepció de l’ofici per a manifestar formalment la seua conformitat o discrepància i per açò es portarà al ple previsiblement el 23 de juny per al seu debat i votació, segons ha avançat Garcia, una proposta de dictamen desfavorable en entendre que hi ha 12 arguments desfavorables en contra del plec que regirà l’ocupació de la muntanya pública. D’aquests, cinc són considerats com a qüestions d’estricta legalitat que han sigut obviades i ignorades per l’òrgan autonòmic que té la competència de decidir l’autorització. Sobretot, es posa l’accent en allò que es considera una consolidació material d’una infracció urbanística, ja que la delimitació de 33 hectàrees “suposaran la ratificació autonòmica material, per mitjà d’actuacions administratives delimitadores d’una infracció urbanística sobre sòl no urbanitzable protegit on l’ús extractiu no està tolerat pel Pla General d’Ordenació Urbana de Sagunt”.

Una altra de les qüestions legals en què la proposta incideix són els indicis de vulneració greu de la concessió demanial per a l’explotació de la pedrera atorgada en 1988, declarat com un incompliment molt greu pel ple el 30 de maig d’enguany.

En aquest sentit Teresa García ha declarat que: “la Conselleria està fent durant tot el procés de tramitació d’aquest expedient una deixadesa que al final està encobrint dues irregularitats que són molt greus i sent conselleria la garant del medi ambient. Aqueixes irregularitats són la destrucció d’una muntanya pública protegida i l’abús d’una multinacional referent al contracte que tenia amb l’ajuntament en relació a l’extracció de la pedra en aqueixa zona. El que conselleria no pot fer és mirar a una altra part. Nosaltres des del minut 1 estem dient que hi ha aqueixes consideracions d’il·legalitat i en cap moment ha entrat a fer referència a les mateixes. De fet prendre una decisió que no considere aqueixes dues irregularitats és encobrir-les i la conselleria no pot ser encobridora dels abusos d’una multinacional referent a l’explotació d’un ben públic protegit com és la muntanya pública”.

Per eixos motius, García exigeix a la Conselleria de Medi ambient que actue en defensa dels interessos públics com està fent l’Ajuntament de Sagunt. “Tenim l’obligació de, en aquells llocs on els recursos ambientals s’hagen vist agredits de la manera que siga, retornar-los al seu estat original. La conselleria està deixant d’exercir les seues funcions. No entenem perquè està deixant desatesa a una administració que sí que està fent el treball, tècnic i jurídic d’una manera exemplar, quan és una competència seua. Nosaltres en aquest cas el que fem és informar del que hi ha, però la que decideix el que hi ha és la mateixa conselleria. El que no pot fer en eixe cas és obviar-les i si ho fa que siga conseqüent amb el que fa de cara als tribunals. Estem parlant que aquestes irregularitats poden desembocar en un delicte ecològic i en una prevaricació. I són delictes molt greus com perquè la conselleria ho considere a l’hora d’exercir les seues competències i adoptar les resolucions que hi corresponguen”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí