Rus situa Xàtiva a la vora del col·lapse

0
2489
Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva
Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva

El president de la Diputació de València y del PP provincial, Alfonso Rus, ha volgut mostrar una cara de gestor solvent en la corporació provincial, però en la ciutat que governa des de fa 20 anys, Xàtiva, la imatge que es té és molt distant.

L’última xifra coneguda és que acaba de marcar una xifra rècord de rebuts per cobrar als seus veïns i empreses: 11.069.732 euros, després de créixer aquest forat en 2014 en 1.458.000 euros, segons ha denunciat el PSPV de la localitat. Aquests més d’11 milions són pràcticament la mateixa quantitat que el consistori xativí pretén cobrar en impostos directes per a 2015.

No obstant els socialistes destaquen que el llast d’ineficiència que arrossega el govern del PP en la ciutat no ha millorat malgrat cedir la recaptació de l’impostos a la mateixa Diputació. Així el pagament dels rebuts dins del període obligatori és baix, del 68%, molt lluny del 84% al que aspirava l’ajuntament quan va traslladar la recaptació a la institució també gestionada per Rus per a guanyar eficiència i liquiditat.

En l’altre vessant els socialistes també denuncien que Xàtiva continua sent la ciutat valenciana de més de 20.000 habitants amb la pressió fiscal més alta. Els socialistes adverteixen que Rus manté una pressió «desbocada» perquè «no sap controlar les seues despeses, i l’única cosa que pot fer és esprémer encara més als veïns«, afirma el portaveu del PSPV Roger Cerdà. Així el dirigent socialista, mostrant xifres del Síndic de Comptes de 2014, assenyala que l’Ajuntament de Xàtiva cobra 574 euros a l’any a cada habitant, mentre la mitjana valenciana és de 539 euros, la ciutat de València marca un nivell de 520 euros, i la veïna Ontinyent es queda en 416 euros. «És una situació insostenible, estreny més a la gent quan més pateix, i açò provoca més impagaments, i ara arribem a una xifra rècord de rebuts per pagar, però tot és culpa del mateix alcalde Rus«, sentencia Cerdà.

Deute

Però cal recordar que el deute de l’Ajuntament de Xàtiva se situa al voltant del 90% del pressupost, és a dir, les xifres que maneja el consistori per a 2015 són 22,3 milions d’euros, mentre que el seu deute se situa en uns 20 milions. Entre les principals lloses està el Pla de Pagament a Proveïdors pel qual va haver de demanar un préstec de més de 15 milions d’euros al govern de Rajoy, per factures acumulades durant més de 20 anys i que no s’havien pagat.

El deute (i els seus interessos) es menja en el pressupost de Xàtiva de l’actual any al voltant de 4,1 milions d’euros. Açò suposa una xifra quatre vegades més del pressupost destinat a inversions en la ciutat; però en el cas de Xàtiva Rus maquilla aquesta escassetat inversora amb generoses obres de la diputació cada any.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí