Roger Cerdà aposta per “partir de zero” i replantejar tots els elements del Consorci de Residus

0
646
Imatge de l'acte del nomenament de Cerdà com a president del COR
Imatge de l’acte del nomenament de Cerdà com a president del COR

Des de plantejar una planta més xicoteta que la projectada per a Llanera i consensuar una nova ubicació, fins a recuperar el Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida. “Partir de zero” i fer un nou Consorci de Residus és l’aposta que ha fet el nou president del COR, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà (PSPV), que va ser escollit per al càrrec este dijous pràcticament per unanimitat en l’assemblea d’este organisme (361 vots a favor i 2 abstencions).

Cerdà ha afirmat que les converses amb la Generalitat i amb la Diputació ja estan en marxa per començar a ‘refundar’ este consorci gestionat des del seu principi pel PP i que ha creat nombroses polèmiques com la del projecte del Macroabocador de Llanera, que ha alçat a la població afectada contra esta instal·lació, així com també l’encariment del tractament del fem o l’opacitat de la seua gestió que ha acabat amb la imputació de l’anterior president del COR, Vicent Parra, per presumpte delicte de suborn de 3 milions d’euros per la concessió del projecte de la planta de tractament.

Davant esta situació Roger Cerdà ha recordat que el projecte de la planta de Llanera està actualment paralitzat en la conselleria, i que amb el replantejament de tot el COR l’actual projecte podria desaparéixer per crear-ne un de nou amb unes dimensions més xicotetes encara i que podria estar ubicat a un altre espai. Per tot això Cerdà afirma que es tindrà en compte a la ciutadania i que amb eixa finalitat es crearà el Consell Social del consorci, “que està previst als estatuts però que no s’ha volgut constituir”, on els col·lectius implicats podran participar i se’ls escoltarà per trobar la millor solució.

D’una altra banda també s’ha avançat que es revisarà la forma de cobrament de la tarifa del consorci per acordar amb totes les parts si es cobrarà directament als ajuntament o també a les mancomunitats. En este cas també cal recordar que han començat les gestions per reviscolar el Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida, que gestionava de forma comarcal el seu propi fem.

Un dels aspectes que també ha destacat Roger Cerdà serà la necessitat de fomentar el reciclatge en origen i minimitzar així encara més la producció de residus per ser eficients, alhora que alertava que el País Valencià “és una de les autonomies amb el nivell més alt de producció de residus”. Esta finalitat, explica el nou president, s’ha de realitzar a través de campanyes de conscienciació a la població, “millorar la imatge del COR com una eina necessària per a la sostenibilitat, i no com un problema contra el medi ambient”, ha sentenciat Cerdà.

Transparència

Un altre dels punts destacats que també han de millorar la imatge del COR segons Roger Cerdà és fer de la transparència una bandera en este organisme. Així ha anunciat que s’ha de donar llum a la gestió dels residus, es publicaran contractes i factures de les despeses, així com també es revisaran contractes en vigor.

Cerdà també ha dit que la “judicialització” que ha lamentat l’anterior president que s’ha fet del COR precisament ha estat fruit de la seua opacitat en la gestió, i que es la justícia qui ha de determinar a partir d’ara les possibles responsabilitats delictives dels seus anteriors gestors.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here