Renfe no preveu restablir en breu les freqüències de la línia Xàtiva-Alcoi

0
1961
Un comboi del tren Xàtiva-Alcoi.

Mentre Compromís reclama el restabliment al Senat, el PP protesta a la Vall d’Albaida i el Ministeri licita obres de millores de la línia entre Ontinyent i Alcoi

Renfe no preveu recuperar a curt termini els horaris de la línia Xàtiva-Alcoi previs a la crisi sanitària del coronavirus, amb l’argument que encara no existeix demanda de viatgers suficient com per a restablir els trens suprimits.

Així ho afirma el diari Información, que explica que el trajecte continuarà de manera indefinida amb dos serveis diaris per sentit, enfront dels quatre que es prestaven fins a principis del passat mes de març. I tampoc està previst que es reimplanten els trens de reforç que circulaven els divendres a la vesprada des de València i de retorn cap a la capital els diumenges.

Fonts de Renfe expliquen que la demanda en aquesta línia continua estant per davall de la meitat de l’existent abans que es deslligara la pandèmia de covid-19, amb al voltant de 180 passatgers diaris de mitjana, uns 45 per cada trajecte. L’operadora assegura que té intenció d’anar recuperar els serveis que es van suprimir després de la declaració de l’estat d’alarma, però en funció de l’evolució del nombre de viatgers. Ara bé, diverses veus porten insistint des de maig que es restablisca el servei previ a la crisi sanitària, en considerar que seria justament això el que donaria un impuls a l’ús del tren, i que els horaris actuals tenen l’efecte contrari.

En aquests moments, els únics trens que circulen en aquesta línia ixen d’Alcoi a les 6.12 (dissabtes i diumenges, a les 8.50) i a les 14.34, mentre que el retorn des de València només és possible a les 11.50 i les 17.20. Fins a principis de març, el tren de les 8.50 des d’Alcoi també circulava de dilluns a divendres, i hi havia un altre servei a última hora de la vesprada. Des de València, per part seua, hi havia altres trens a primera hora del matí i a última de la vesprada. Els horaris facilitaven els desplaçaments d’anada i volta, sobretot cap a la capital autonòmica, la qual cosa afavoria que el volum d’usuaris fóra acceptable pese al mal estat de la infraestructura en molts trams i la duració del trajecte, una hora i quart entre Alcoi i Xàtiva i dues hores fins a València, més del que es tardava fa 20 anys.

Renfe va suprimir de manera generalitzada trens de mitjana distància en tota Espanya després de la declaració de l’estat d’alarma i, al contrari del que ha ocorregut amb els rodalia, molts d’aquests serveis no s’han restablit encara.

Moció al Senat

Precisament aquest dimecres està previst debatre al Senat una moció presentada pel parlamentari de Compromís Carles Mulet per a «recuperar i reformar el servei ferroviari» en tota Espanya després de la «paràlisi» provocada, assenyala, «tant per l’estat d’alarma com per les retallades reiterades en aquest servei». Mulet fa esment exprés a la supressió de freqüències en les línies de la Comunitat Valenciana com la d’Alcoi a Xàtiva.

El senador, que ha denunciat aquesta situació de manera reiterada en les últimes setmanes, critica que «quan és més necessari que mai mantindre distàncies de seguretat, el lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no retallar-los», argüint «l’excusa» de la baixa ocupació. En el cas concret del ferrocarril que uneix l’Alcoià i València, Mulet insisteix que el servei és «insuficient» per a la potencial demanda d’ús.

Protesta del PP

El PP també va fer aquest dimarts un acte de protesta en la visita que va fer el president provincial de València, Vicente Mompó, amb una concentració convocada en l’estació de Renfe a Montaverner per a denunciar «la reducció de freqüències de la línia ferroviària Xátiva-Alcoi i reclamar que es complisquen els compromisos de millora d’obres i seguretat del Govern d’Espanya i de la Generalitat».

Imatge de la concentració a Montaverner.

Mompó, que ha estat acompanyat per l’alcalde de Montaverner, Jorge Boluda; els diputats provincials, Modest Martínez i Avelino Mascarell; i el diputat autonòmic, Felipe Carrasco, així com per representants del col·lectiu la Va unir de Estudiants Valencians, ha indicat que aquesta línia de ferrocarrils «és una via que ha servit per a vertebrar el territori en els últims cent anys i que manté una xarxa de comunicació entre els municipis d’aquestes comarques i permetre l’accés a la xarxa de Rodalia amb connexió amb la ciutat de València».

Els usuaris d’aquesta línia que, a la província de València són veïns de les comarques de La Costera i la Vall d’Albaida, són fonamentalment «estudiants i treballadors que han de desplaçar-se a l’àrea metropolitana de València i que estan patint un inacceptable nivell d’abandó i falta d’inversió en els últims anys».

Inversió en millores

D’una altra banda Adif ha aprovat l’adjudicació, per import de 568.344,22 euros d’un contracte per a la redacció del projecte de renovació de via en el tram comprés entre les estacions d’Ontinyent i Alcoi.

Aquesta actuació, inclosa en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana, cerca «augmentar els paràmetres de fiabilitat de la infraestructura, amb el consegüent benefici per al servei», ha indicat Adif en un comunicat.

El contracte, que s’ha adjudicat a l’empresa TPF Getinsa Euroestudios, comprén la redacció del projecte constructiu per a la renovació de via entre les estacions d’Ontinyent i Alcoi (25,5 km). El tram comprés entre totes dues estacions compta amb quatre passos a nivell, dos ponts metàl·lics, 10 túnels i un baixador, a més de les pròpies estacions d’Ontinyent i Alcoi. El termini d’execució del contracte és de 12 mesos.

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí