Es presenta el full de ruta del consorci de les Comarques Centrals provocant el malestar dels agents socials

0
1669
L'acte del CCCV va tindre lloc a la Mancomunitat de la Vall d'Albaida

Sindicats i patronals critiquen l’acte de presentació afirmant que «excloure’ns del procés és completament inacceptable»

El Consorci de les Comarques Centrals Valencianes va presentar divendres passat el seu Pla de Dinamització de Projectes Estratègic, però als t pocs dies ja ha rebut les crítiques dels agents socials del territori per no haver sigut consultats.

El consorci presidit per Toni Francés, alcalde d’Alcoi, va presentar este full de ruta a Ontinyent afirmant que es tracta d’una «clau fonamental i de gran rellevància i transcendència per al desenvolupament socioeconòmic de la Regió». Apunten que, després de diversos mesos treballant en la definició dels projectes estratègics del territori, s’han exposat públicament els resultats obtinguts i s’ha presentat el full de ruta amb els projectes estratègics sobre els quals el Consorci centrarà les seues actuacions durant els anys vinents.

L’objectiu del projecte és definir, de manera conjunta i participativa, les línies d’actuació a desplegar pel Consorci durant els pròxims anys al voltant dels eixos estratègics de: Indústria, turisme, comerç, innovació i sostenibilitat i medi ambient.

Pel que fa a la indústria, els reptes identificats durant el desenvolupament del projecte sota l’eix industrial i que podien abordar-se de forma col·laborativa des del Consorci van ser dos: promoure la indústria 4.0 en comarques centrals; promovent el mercat intern a la comarca de serveis avançats, plantejant accions tant per identificar i generar una base de dades d’empreses de serveis avançats de la regió, com per fomentar l’ús de serveis avançats per part de la resta d’empreses i la readequació dels polígons industrials, amb una regeneració del parc industrial urbà.

El principal repte en l’àmbit turístic, és complementar els recursos i potencialitats de les Comarques Centrals Valencianes dissenyant un itinerari turístic propi. Per donar resposta a aquest repte territorial, es posaran en marxa els següents projectes: Experiència gurmet 10 i turisme esportiu de muntanya.

El tercer punt d’actuació és el comerç, centrant-se en excelentizar als comerços de la zona per donar resposta a les cada vegada més exigents necessitats del client, en un món cada vegada més global i canviant. En aquest sentit, es treballarà en dos vessants: Canviam que estàs en xarxa! i conveni amb Caixa Ontinyent.

A l’eix mediambiental els principals reptes són promoure la creació d’empreses mediambientals i fomentar la creació de corredors verds. Per a això, s’han proposat la creació d’un viver d’empreses especialitzades en medi ambient i d’un pla de corredors verds.

Finalment pel que fa a l’eix d’innovació, transversal a la resta d’eixos, s’han considerat com a principal desafiament a abordar la creació i desenvolupament d’espais d’innovació en Comarques Centrals Valencianes. Aquest repte s’abordarà a través de tres projectes clau que permetran al seu torn seguir fomentant la innovació a tots els nivells: Xarxa INNOVA CCV: creació d’espais de desenvolupament i banc de bones pràctiques en matèria d’innovació municipal, creació d’una oficina de projectes europeus CCV i la promoció de la transferència de coneixements dels instituts tecnològics a les empreses.

Crítiques

Davant esta presentació del full de ruta els agents socials, tant sindicats com associacions empresarials, han criticat que no se’ls haja tingut en compte a l’hora de llançar este full de ruta. Esta queixa ha estat a través d’un comunicat conjunt de CCOO, UGT i la Plataforma per la Reindustrialització Territorial integrada per les organitzacions empresarials COEVAL, IBIAE i FEDAC.

En el comunicat recorden que estes organitzacions van participar en la reunió celebrada a Ontinyent el 20 de novembre de 2015 en la qual es va acordar reactivar el consorci i impulsar una nova etapa. En la reunió es va decidir també la creació d’un Consell Econòmic i Social de les CCV, «atés que tots els actors es van manifestar per un
mètode de treball fortament lligat al diàleg i la concertació amb els agents social».

Davant esta situació han manifestat que «és per tant completament incomprensible i volem expressar el nostre profund malestar perquè els treballs realitzats pel consorci no hagen considerat rellevant la participació dels agents socials i que s’haja arribat al punt de presentar el passat dia 2 de juny el Pla de Dinamització, desenvolupat pel Consorci en col·laboració amb la consultora Enerlis, sense que tinguérem cap coneixement i sense que el procés d’elaboració haja contemplat cap participació de les organitzacions empresarials i sindicals representatives».

Afirmen a més que «excloure’ns del procés és completament inacceptable i volem manifestar la nostra perplexitat per aquesta actuació que està fora de tota lògica social i
política».

Així conclouen que «reclamem tornar d’immediat a la metodologia del diàleg social, ja que no s’entén la realització d’un Pla de dinamització territorial sense tindre en compte
l’opinió dels treballadors i les treballadores, ni per la representació empresarial
intersectorial d’aquestes comarques».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here