El Festival Música i Lletra de Xàtiva es presenta amb el lema ‘Aspirem a l’alegria’ inspirat en un aforisme de Joan Fuster

0
6149
El festival començarà el 20 de maig.

El MiL busca ser aparador de la cançó d’autor perquè les persones que vagen als concerts s’emocionen amb els artistes que ja coneixien, però s’atrevisquen també a sentir-ne de nous

Vicent Torrent, Maria Arnal i Marcel Bagès, Quimi Portet, Òscar Briz, Neus Ferri, Ana Zomeño i Pepa Cases són els noms de la sisena edició del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2022, que se celebrarà d’ací poques setmanes, del 20 de maig al 3 de juny, en diversos espais de Xàtiva.

El festival que es consolida com una cita ineludible de qualitat a preus populars fent bandera de servei públic; enguany ens proposa un viatge intergalàctic: des d’un dels pares del cant popular valencià -en un dels poquets concerts que farà- a la música d’arrel en plena renovació sonora, passant pel pop rock més clàssic i irreverent. El MiL busca ser aparador de la cançó d’autor perquè les persones que vagen als concerts s’emocionen amb els artistes que ja coneixien, però s’atrevisquen també a sentir-ne de nous i a descobrir el fil que els unix.

El Festival Música i Lletra està organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic, Feliu Ventura. Les entrades ja estan a la venda.

A la presentació, Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular a l’Institut Valencià de Cultura, ha explicat que: «La cançó d’autor s’ha transformat i reconvertit en els últims anys, enriquint-se amb una amplíssima gama de sonoritats i formes expressives i el festival Música i Lletra de Xàtiva n’és un immillorable aparador, on el present i el futur estan ben representats. Des de l’Institut Valencià de Cultura portem uns anys fent una decidida aposta per aquest festival, la seua ubicació i el seu format”.

La regidora del Gran Teatre de Xàtiva, María Beltrán, ha afegit que: “L’ajuntament de Xàtiva torna a apostar pel Festival Mil, enguany ja amb plena normalitat. A més, afegim un espai més al Gran Teatre i Sant Domènec, com són els Jardins del Palasiet, per a fer més extensiu el festival”. També, ha anunciat que s’està instal·lant un nou equip de sonorització al Gran Teatre que, molt probablement, s’estrenarà amb el primer concert del festival.

Per a Feliu Ventura, el director artístic del festival: “Les cançons no canvien el món, però sí acompanyen a les persones que el transformen cada dia. Per això, la gent ha de tenir accés a escenaris amb programació de qualitat, en la nostra llengua, també, amb dones als escenaris, i a preus accessibles. És el seu dret. I això intentem fer al MiL”.

Enguany, el lema del festival és ‘Aspirem a l’alegria’ inspirat en un aforisme de Joan Fuster que pica l’ullet a la celebració del centenari del seu naixement, tot reivindicant també la felicitat i la resiliència, idees molt presents en els treballs dels artistes del MiL 2022. L’il·lustrador resident a Xàtiva, Carles UbeEfe ha estat l’encarregat de dissenyar el cartell d’enguany que busca plasmar totes aquestes idees.

L’edició torna a oferir preus populars, amb entrades anticipades a 10€, i 1€ per als menors de 12 anys acompanyats; i com ja és marca de la casa és plataforma de llançament de nous talents a través de el MiL Descobreix: V certamen de Joves Cantautores/rs que repartirà 2.700 euros en premis per a autors no editats. L’entrega dels premis la presentarà Pepa Cases que també oferirà un concert. La gala és amb entrada lliure amb invitació.

Un festival amb veu pròpia

L’any passat el MiL va batre rècords d’assistència amb un cartell aplaudit per la crítica, amb Maria del Mar Bonet, Ferran Palau, El petit de Ca l’Eril, Núria Graham, Maria Jaume, Júlia i Caïm Riba. Una represa després de la cancel·lació de l’edició 2020 amb un missatge dedicat a les cures i a la reivindicació de la cultura pública. Abans, el 2019, el MiL portava a Xàtiva a Paco Ibañez, Miquel Gil, Clara Peya i Roger Mas, entre d’altres, i defensava la llibertat d’expressió a sobre dels escenaris amb el lema “Jo cante a la diferència”, un vers de la cantautora xilena Violeta Parra, i el cartell obra del muralista Elías Taño. El 2018, sota el lema “Sense les dones no hi ha festivals!” el MiL presentava més dones que homes a sobre de l’escenari, caps de cartell com Joan Miquel Oliver, Alidé Sans, Pau Alabajos o Eva Dènia.

En els darrers anys, el MiL s’ha consolidat com el festival de referència de la música d’autor a casa nostra, sempre amb exponents de diversos estils i llengües, sense perdre de vista el servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí