Obri per primera vegada des dels anys 40 la porta del Cementeri Civil de València

0
1744

El Servici de Cementeris de l’Ajuntament de València obri per primera vegada des dels anys 40 del segle passat la porta del Cementeri Civil

La regidora de Cementeris de l’Ajuntament de València, Pilar Soriano, ha posat en valor el simbolisme històric d’esta decisió, i ha destacat que esta mesura també contribuirà a facilitar l’accés al recinte durant la celebració de Tots Sants.

El cementeri civil de València fou inaugurat en agost de 1892 per l’aprobació de la llei de lliure pensament. Independent, en principi, del Cementeri General de València, va albergar l’inhumació de tot tipus de lliurepensadors, laicos i extrangers, com també hebreus.

Porta del Cementeri Civil, dins del Cementeri General de València.
Porta del Cementeri Civil, dins del Cementeri General de València.

Després de la Guerra Civil este cementeri va ser inclós dins del Cementeri General, del que des d’eixe moment forma part com a una secció mes, comunicant-se amb la resta de les seccions amb tres portes més d’accés. Va ser decissió de les autoritats del règim franquista tancar la porta principal d’accés a la ja nova secció del Cementeri General des del carrer, obligant així a passar per la porta principal del cementeri catòlic per a accedir al civil, una mesura que ha arribat fins als nostres dies com un deubte pendent des del final del conflicte fratricida espanyol.

Personatges com Blasco Ibáñez i alguns membres de la seua família, el periodista Azzati, l’escriptor Constantí Llombart, Amparo Meliá, esposa del fundador del PSOE Pablo Iglesias -no confondre amb el líder actual de Podemos-, a més de famílies com Cañizares, Saludes, etc.

El Museu del Silenci, programa de visites guiades al Cementeri General de València de la mà de l’escriptor i bibliòfil Rafael Solaz, és una activitat que tots els primers dissabtes de mes, dona als ciutadans i ciutadanes que ho sol·liciten una magnífica ocasió de conèixer estes i moltes més curiositats i històries que alberga el cementeri valencià.

Per a vore les notícies destacades del dia, fes clic ací.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí