Polèmica en les obres per connectar el ‘nou’ pont de Fortaleny

0
946
Pont de Ferro de Fortaleny

Des de Diputació es destaca que la intervenció garanteix la conservació del pont d’inicis del segle XX, mentre els detractors reclamen una intervenció més ampla

La Diputació de València executarà a partir de la setmana que ve la connexió ciclopeatonal del pont d’Alfonso XIII de Fortaleny amb diferents vies de la comarca de la Ribera, després d’haver completat la rehabilitació del mateix.

L’obra de rehabilitació del pont, que ha sigut finalitzada amb un import proper al milió d’euros, conclourà ara amb la connexió ciclopeatonal provisional del pont d’Alfonso XIII amb el camí de la mota del marge esquerre del riu Xúquer, possibilitant la interconnexió de tots dos marges del riu, una petició que demanden veïnes i veïns per a poder fer ús del pont.

L’obra, emblema de l’enginyeria civil de principis del segle XX, s’ha convertit en un signe d’identitat per a aquest municipi de la Ribera Baixa, que prompte podrà tornar a ser utilitzat pels veïns i veïnes de la comarca gràcies a la seua reconversió en un itinerari ciclopeatonal.

L’estructura del pont Alfonso XIII està formada per diferents obertures d’accés (set en el costat de Sueca i 3 en el de Fortaleny) i una obertura principal de 70 metres de llum, el qual va anar objecte en 1990 de treballs de reparació i reforç que no van impedir, no obstant açò, que calguera limitar la càrrega que podia suportar fins que finalment va ser tancat al tràfic.

Per a açò, les actuacions del projecte adjudicat per la institució provincial han consistit a rehabilitar les obertures d’accés i retirar les fitacions provisionals, seguint una actuació similar a la realitzada en l’obertura principal en 1990. Així mateix, s’han dut a terme xicotetes reparacions i adecentamientos de l’obertura principal i s’ha aplicat un tractament anticorrosivo a l’estructura completa.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Xàtiva inicia les obres d'interconnexió de col·lectors a la plaça Espanyoleto

El traçat ciclopeatonal es realitzarà sobre la calçada central de l’obertura principal, amb una amplària de 4,34 metres i evitant l’accés i circulació per les voreres, a causa de la seua escassa amplària i a la tipologia de les baranes, que si bé s’han de respectar des del punt de vista estètic, patrimonial i paisatgístic, no ofereixen els estàndards de seguretat necessaris. La connexió provisional compta amb un pressupost de 71.246,34 euros.

Crítiques

Des de la Plataforma Pont de Ferro de Fortaleny s’ha criticat que el projecte ha fet oïdes sordes a les seues reivindicacions de completar el traçat habilitant la passarel·la (Fase II) per damunt de l’autovia A-38, tal i com estava projectat.

Afirmen així que els anclatges i túnels d’accés per sota la rodona que supera l’A-38 per a accedir a, o des de, Sueca es posaren ara fa deu anys; i ni el diputat de Carreteres, Pablo Seguí, ni ningú dóna una sola data per a la seua execució.

En l’esmentada nota asseguren que l’obra de rehabilitació patrimonial del pont, amb un import proper al milió d’euros, ja ha finalitzat; i que conclourà ara amb la connexió ciclopeatonal provisional del pont amb el camí de la mota del marge esquerra del riu Xúquer. Perrò es pregunten “per què sempre parlaren de que es tractava de “la primera fase”? On està “la segona”?”

Les associacions que integrem la Plataforma Pont de Ferro de Fortaleny també temen que eixa provisionalitat s’allargue en el temps com la fase que ara han acabat. Tot i ser positiva la solució “provisional” que anuncien des de la Diputació, eixe camí per la mota presenta problemes de inseguretat, dubtes, carències i altres incomoditats.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Cullera adequa l'entrada sud de l'N-332 per acabar amb un punt negre de trànsit

Eixa alternativa “provisional” afirmen que té un recorregut de prop d’un quilòmetre, sense il·luminar i entre camps i horts de particulars, quan l’alternativa directa de la passarel·la és de tan sols 150 metres. Això farà que ciclistes i vianants opten pel camí més curt i perillós que és el nou pont, com fan ara.

A més a més, per a arribar a Sueca, o accedir-hi, asseguren des de la plataforma que caldrà travessar un túnel que s’inunda amb un pam d’aigua cada dia que plou. Tampoc podrà ser usada en cas de crescuda del riu. Davant eixa situació insistim en que la passarel·la és el camí més curt i segur.

La solució provisional que expliquen ara dóna l’Area de Carreteres de la Diputació, “deixa en l’aire, i per tant de manera confusa, la il·luminació”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here