Per què Ontinyent s’inunda però l’embassament de Bellús mai s’ompli?

0
5708
Embassament de Bellús.

L’embassament de Bellús no pot superar el 40% de la seua capacitat perquè existeix el risc d’afectació per inundació del recorregut de la línia de tren Xàtiva-Alcoi

En poc mes quatre mesos Ontinyent s’ha vist afectada per dos temporals que han suposat un gran nivell de precipitació al seu terme municipal amb la conseqüent crescuda del riu Clariano, i fins i tot el seu desbordament que ha suposat  haver de desallotjar la zona de Cantereria. Malgrat estes grans precipitacions de la DANA en setembre de 2019 i de la borrasca ‘Glòria’ en gener de 2020, l’embassament de Bellús al Riu Albaida (del qual és afluent el Clariano) no ha arribat ni de lluny a la meitat de la seua capacitat.

En xifres concretes, segons les dades de Meteontinyent, en setembre va haver una precipitació acumulada de 407,2 l/m² i en gener de 281 l/m², xifres que suposen respectivament la segona major quantiat dels últims 15 anys registrats i la tercera dels últims 10. A estes cal afegir el rècord de desembre de 2016 quan es van marcar 446 l/m².

Doncs després d’aquest mes de desembre rècord l’embassament de Bellús, que té una capacitat de 69,2 hm³, va arribar al 31,60% del total; després de la DANA de setembre estava a un nivell  del 26,29%; i després de ‘Glòria’ s’ha marcat un ‘record’ d’embassament del 35,65% de la seua capacitat. Tot xifres que mostren que no s’ha emmagatzemat tota l’aigua que ha plogut.

Però, per què passa això? Doncs perque no pot embassar més de 29hm³ degut a que si ho fera rebasaria el nivell de la línia fèrria Xàtiva-Alcoi entre Benigànim i la Pobla del Duc, i ha de desaiguar cada vegada que hi ha perill d’inundació del tren. I des de quan passa aquesta circumstància? Des del primer dia, és a dir, ja gairebé 25 anys que són els que està en funcionament l’embassament de Bellús.

L’embassament de Bellús soltant aigua durant un capítol de pluja

Des del primer dia les normes d’explotació de l’embassament de Bellús estan restringides perquè quan l’embassament supera els 29hm³ i està en cota alta l’aigua inunda el pas inferior del tren al seu pas pels barrancs de Torrella i Forcall, inestabilitza els talussos on estan construïts els ponts i fa de tanca davant  de possibles riuades d’aquestos cabals.

A més a més cal recordar que aquest problema també afectava a l’antic traçat de la carretera CV-611 al mateix lloc entre les dues localitats, no obstant aquesta carretera ha modernitzat el seu recorregut i té un de nou des de 2015 que ja solventa el problema de les inundacions.

Protestes

Davant aquesta situació l’embassament de Bellús no compleix la finalitat amb el qual s’havia construït: regular l’afluència d’aigua del riu Albaida sobre el Xúquer i col·laborar així a evitar inundacions fonamentalment a la Ribera quan es desborda aquest riu.

Però després de les inundacions produïdes per ‘Glòria’ a aquesta comarca els alcaldes han dit ja prou. És per això que s’han mobilitzat i han reclamat solucions a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Els primers pasos ja s’han donat i la CHX ha assumit la intenció de solventar  el problema; ara, segons informa el Levante-EMV aquest mateix dimarts, la confederació i l’administrador d’infraestructures ferroviàries estan negociant perquè l’empresa depenent de Foment introduïsca millores al traçat amb un nou viaducte que eleve el nivell del tren.

Mentre no es produïsca esta intervenció en una línia fèrria, caracteritzada per l’escassa inversió que ha realitzat el Govern, el control de les avingudes del riu Albaida seran molt limitades perquè no pot rebasar el 40% de la seua capacitat, i a Bellús s’haurà de desembassar aigua malgrat no arribar ni a la meitat del nivell màxim.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí