Pablo Pineda inaugura el curs universitari a Ontinyent: “la inclusió és necessària per a regenerar la societat”

0
2143
Imatge de la intervenció de Pablo Pineda en l'acte inaugural

 

En l’acte inagural del curs del Campus d’Ontinyent l’alcalde Jorge Rodríguez va anunciar que proposaràel nomenament d’Esteban Morcillo com a fill adoptiu d’Ontinyent

“La inclusió és necesaria per a regenerar la societat, i la joventut és clau per aconseguir esta regeneració”. Així ho destacava hui el mestre, actor i escriptor Pablo Pineda, primer europeu amb síndrome de Down en obtenir un títol universitari, que assistia com a conferenciant a l’acte d’Obertura del Curs Acadèmic de la Universitat de València 2017/2018 al Campus d’Ontinyent. Pineda, de 43 anys, diplomat en Magisteri, i guanyador de la “Concha de Plata” al millor actor al Festival de Cinema de Sant Sebastià, visitava Ontinyent per segona volta, ja que va participar a unes jornades d’inclusió educativa en 2005, sent regidor d’Educació l’actual alcalde, Jorge Rodríguez.

La seua intervenció, en un Centre Cultural Caixa Ontinyent ple de gom a gom, era articulada en forma de diàleg amb un representant de la Fundación Adecco. Pablo Pineda, treballador d’aquesta fundació exposava la seua experiència vital i trajectòria. Un camí al qual es veu i mostra d’una inclusió educativa i laboral que l’ha portat “a ser veu d’un grup molt gran, divers i heterogeni, gent que no ha dit res en molt de temps i que vol fer-ho”, manifestava. A la seua intervenció incidia en què “els prejudicis s’han de superar, perquè adequadament estimulades, totes les persones poden ser útils”.

Pineda destacava que, a l’actualitat, “són moltes les empreses i les persones que se segueixen fixant en les limitacions que pot tenir un subjecte amb discapacitat, deixant a un costat el talent que eixa persona puga aportar al seu entorn”. Per a Pineda, el fet de tenir una discapacitat no significa inhabilitació. Al contrari, les persones amb discapacitat, ja siga intel·lectual, física o sensorial, són capaces d’aportar molt al teixit empresarial i a la societat en general.

A la seua intervenció, incidia en la importància que té invertir en l’educació, “així aconseguirem augmentar l’autoestima i normalitzar la situació de totes les persones”. Pineda assegurava que “els meus pares van ser els que em van ensenyar a ser una persona autònoma i independent, cosa a la que també van contribuir alguns docents, persones que fan un gran treball que es mereix un major reconeixement social”, arrancant els aplaudiments d’un públic format majoritàriament per alumnat de la titulació de magisteri.

Pineda assegurava finalment que “gràcies a la confiança que els meus pares van dipositar en mi, vaig ser conscient que les meues úniques limitacions, igual que les de qualsevol altra persona, serien les que em posara jo mateix, i no les que em posaren altres. Amb confiança i estimulació tot és possible, no hi ha límits i tothom pot aportar algun talent a la societat”, concloïa.

Esteban Morcillo i Jorge Rodríguez

Esteban Morcillo proposat com a fill adoptiu d’Ontinyent

En el mateix acte l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha anunciat que proposarà al ple de l’Ajuntament el nomenament del rector de la Universitat de València (UV), Esteban Morcillo, com a fill adoptiu de la ciutat.

En la taula presidencial que Jorge Rodríguez i Esteban Morcillo compartien amb el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar; el Vicerector de Projecció i Participació Territorial, Jorge Hermosilla; i el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, l’alcalde recordava que el de hui ha estat l’últim acte d’obertura del curs universitari a Ontinyent de Morcillo, que finalitza el seu segon i últim mandat com a rector. L’alcalde destacava que “enmig de la crisi econòmica, amb una Generalitat hostil i que ofegava econòmicament la Universitat, el rector Morcillo va decidir que havia de destinar bona part de la capacitat inversora de la UV cap a Ontinyent”. En aquest sentit, l’alcalde al·ludia als 3 milions d’euros invertits al nou edifici del Campus, “xifra que ha quedat desfasada perquè que entre l’adequació del soterrani i la rehabilitació de les façanes de l’antic Lluís Vives, la inversió en la nova infrastructura augmentarà en altre milió i mig d’euros”.

L’alcalde també feia al·lusió a altres fites assolides durant el període de Morcillo al rectorat, un període al qual “la Universitat de València ha estat i és un company de viatge lleial i compromès juntament amb Caixa Ontinyent, en un profitós camí cap a l’excel·lència formativa”. Uns anys als que s’han assolit nombroses fites comptant també amb el suport de la Fundació Universitària Campus Ontinyent, com ara el manteniment del títol de Magisteri Infantil, el canvi del grau de Finances i Comptabilitat al de ADE (amb molta més demanda); la implantació dels graus de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i d’Infermeria; o la posada en marxa del programa Unisocietat, la Universitat d’Hivern o la Càtedra Conjunta de les universitats de València i Alacant.

Jorge Rodríguez posava de relleu “la transcendència històrica d’haver consolidat el projecte universitari d’Ontinyent que el curs 2018-2019 complirà 20 anys”, que ara compta amb un Campus al barri del Llombo amb quatre titulacions i al voltant de 1000 persones entre alumnat, professors i personal d’administració. Un camí que no es va a detenir “ja que seguirem apostant per crear les condicions necessàries per generar modernitat, innovació i treball”, i al que ara vol retre’s homenatge al rector Esteban Morcillo, “perquè la ciutat està en deute amb ell”, concloïa l’alcalde.

El rector, que mostrava el seu agraïment a l’alcalde, assenyalava que mirant als últims anys “podem tenir un cert sentiment que gràcies al suport decidit de l’Ajuntament, l’alcalde, Caixa Ontinyent i la Fundació Campus Ontinyent, tenim un campus molt més avançat del que teníem. Ara el repte està en la incorporació d’estudis de postgrau arrelats al territori, que servisquen als interessos i necessitats d’Ontinyent i La Vall d’Albaida”.

Pel que fa al President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell també posava de relleu el treball conjunt realitzat per aconseguir les fites dels últims anys, i incidia en què La Fundació Universitària i els seus patrons seguirem apostant per l’educació. Aconseguir posar en marxa la titulació d’Infermeria és tot un triomf però, encara que siga complexe, seguirem treballant per aconseguir més graus”, avançava.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here