Ontinyent s’adapta al canvi climàtic: demolir el barri de Cantereria per tornar-lo un espai del riu

0
1792
Crescuda del Clariano inundant el barri de Cantereria a Ontinyent durant un temporal.

S’enderrocaran 40 habitatges per a convertir aquest espai en un model de regeneració urbana amb un parc inundable

El canvi climàtic ha demostrat que la naturalesa acaba reclamant el que és el seu espai vital, i no sols passa en la costa, també ocorre a l’interior. A vora riu, no faces niu diu la dita valenciana que no sempre ha sigut escoltada, com en el cas d’Ontinyent, on els veïns del barri Cantereria viuen amb angoixa cada crescuda del riu Clariano, que passa prop de les seues cases i que els obliga a ser desallotjats amb freqüència.

L’última vegada que es va donar aquesta circumstància va ser en el capítol de la DANA del passat mes de setembre, quan el riu va prendre el seu espai de crescuda inundant les seues cases i destrossant les seues pertinences. Però, a més, també van haver d’abandonar els seus habitatges al desembre de 2018; i al gener amb la borrasca ‘Gloria’ van estar molt prop de tornar a repetir l’evacuació.

No obstant això, després de la DANA, es va prendre ja la decisió d’evitar el risc dels veïns de Cantereria i es va optar per la mesura definitiva: desallotjar 40 habitatges reubicant als seus inquilins i habilitar un espai inundable. De moment, ja s’ha arribat a un acord amb 35 propietaris perquè l’Ajuntament adquirisca els immobles.

L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, ha avançat que, després de la compra de les cases, «es procedirà a la seua demolició per a convertir aquest espai en un model de regeneració urbana, amb un parc inundable que siga compatible amb la realitat que desgraciadament vivim fruit del canvi climàtic».

La intervenció serà similar a la ja existent en el marge oposat del riu. El projecte es realitza en col·laboració amb la Vicepresidència segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura bioclimàtica, i per a això s’ha pressupostat una inversió de 2,5 milions d’euros.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí