Finalitza a Ontinyent la primera fase de la recuperació de l’abocador de La Clariana

0
1047
Imatge de l'actuació a l'abocador d' Ontinyent

La restauració de l’espai a Ontinyent el du a terme GIRSA, fins ara s’han fet obres per valor de 400.000 euros i s’invertirà mig milió més en la segona fase

L’empresa GIRSA, participada per la Diputació de València, ha finalitzat la primera fase de les obres de segellat i recuperació de l’abocador de La Clariana d’ Ontinyent. L’alcalde de la ciutat i President de la Diputació, Jorge Rodríguez, i el Diputat de Medi Ambient, Josep Bort, visitaven un espai on s’han fet obres per valor de 400.000 euros, als que s’afegiran en breu els 500.000 que costarà la segona fase projectada per a continuar enguany estos treballs, que es contractarà als propers dos mesos i que tindrà una durada prevista d’altres 6.

En la visita, a la que també asistien els regidors Jaime Peris (coordinador de l’àrea de Territori) i Patricia Folgueras (Sostenibilitat), a més de representants de GIRSA, Jorge Rodríguez destacava el gran canvi que està experimentant un espai “on estem fent realitat una intervenció que fins fa poc era una utopia i un objecte de batalles legals que comportaven costos sense sentit a la ciutadania”.

L’alcalde recordava que el procés fins arribar a aquest punt “ha estat molt llarg”, des que en setembre de 2013 es va decidir tancar el recinte i impedir l’accés dels camions que acudien a abocar residus inerts, començant així un conflicte jurídic entre l’ajuntament i GIRSA “que no vam poder resoldre en l’anterior legislatura, ja que la Diputació i GIRSA no tenien interés en resoldre el problema i ens trobavem amb un mur amb ells en aquest assumpte”. En conformar-se el nou govern a la Diputació, “la voluntat del nou diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha estat ben diferent, i en un temps relativament ràpid s’ha fet esta actuació”, explicava.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  S'obrin diligències per delicte mediambiental d'un abocador a Xàtiva, pendent de tancar-se des de 2012
Anterior aspecte de l’abocador de la Clariana d’ Ontinyent

Bort explicava que en la visita de hui “hem volgut comprovar de primera mà com avancen les obres de segellat, que tractarem que s’executen de la millor manera possible en el menor temps possible, i que els 80.000 m² de superfície que existeixen ací es puguen posar en mans dels veïns i veïnes d’Ontinyent i la comarca”, manifestava.

Quant al procés de segellat en sí, els tècnics explicaven que en primer lloc s’ha omplit els terrenys amb àrids per aplegar a les cotes necessàries per a posteriorment anivellar els terrenys, col·locant una primera capa impermeabilitzadora per tal que les aigües de pluja no es canalitzen. Per davant queda la col·locació de noves capes que acabaran per cobrir-se amb terres fèrtils i vegetació autòctona, del mateix tipus de la que es troba als voltants d’aquest espai.

A més a més, es canalitza l’expulsió de gasos en xemeneies i de lixiviats amb un sistema de drenatge que extrau els líquids per tal que estos siguen traslladats i tractats per empreses de gestió especialitzades, evitant així el seu vessament. GIRSA, a més, revisarà i farà seguiment del correcte segellat durant els propers 30 anys.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here