Ontinyent mostrarà el seu patrimoni urbà subterrani de ‘la Barbacana’ amb una nova ruta turística

CaixaBank - MyBox

0
1764
Ontinyent divulgarà la riquesa del seu subsòl

‘Ontinyent Subterrani’ mostrarà ‘la Barbacana’, una galeria sobre la qual s’assenten les places de Baix, Major i de la Coronació

Una nova ruta turística permetrà descobrir ‘l’Ontinyent Subterrani’ aprofitant ‘La Barbacana’, una galeria sobre la qual s’assenten les places de Baix, Major i de la Coronació. En concret ‘La Barbacana’ va sorgir a finals de l’edat mitjana davant la necessitat de creixement de la ciutat a les afores de les muralles de La Vila. Així, es va cobrir inicialment l’antic barranc de Sant Jaume, fent un pas d’aigua mitjançant esta llarga estructura arquitectònica, que ha vist traure a la llum un dels seus accessos durant les obres que s’estan executant al Pont Vell. Coincidint amb açò, des del Govern d’Ontinyent s’ha comprovat que es possible habilitat una ruta turística acabarà a l’accés ara descobert al llit del riu Clariano.

L’alcalde, Jorge Rodríguez, que visitava el passadís junt al regidor de Serveis Municipals, Manuel Cuesta i el tècnic de l’àrea, Javier Fita, destacava que “és un espai que va a generar una nova ruta molt interessant per als turistes d’altres localitats però també per als propis veïns i veïnes d’Ontinyent, que podran saber més sobre l’origen d’esta construcció ubicada baix el ferm del propi casc urbà i els seus usos i evolució al llarg del temps. Amb aquesta iniciativa continuem la línia encetada de posar en valor elements de la nostra història que permeten dotar a la ciutat de nous elements d’atracció”, manifestava.

La visita es lligarà a la del refugi de Tortosa i Delgado, ja que la ruta partirà precisament de l’entrada a ‘La Barbacana’ pel Carreró del Marqués, una entrada a principis de 1938, durant la Guerra Civil, quan el Consell Municipal va determinar que la galeria s’emprarà com a refugi antiaeri. La ruta guiada recorrerà el tram de ‘La Barbacana’ comprés entre aquest punt i l’eixida al riu: una vegada s’accedisca pel Carreró del Marqués, es girarà a l’esquerra per dirigir-se pel barranc que es va cobrir, en direcció a la plaça Coronació fins a arribar a l’altura del centre de salut del Barranquet, per després tornar sobre les passes donades, i anar en direcció al riu. En el transcurs del recorregut, els visitants trobaran aigua procedent dels diversos naixements que van a parar a ‘La Barbacana’.

La visita, que es posarà en funcionament una volta acaben les obres del Pont Vell, també explicarà el funcionament del sistema hidràulic que feia funcionar diversos molins del terme. Com a mesura d’higiene, es lliurarà a les persones participants un mono de protecció, unes botes i una mascareta, tots elements d’un sol ús. La duració estimada del recorregut guiat serà de una hora.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here