Ontinyent incrementa un 49% el pressupost d’obres del Pou de Tarongers en eixir a la llum l’estat crític de la coberta

0
583
El pou forma part de la xarxa d'aigua potable d'Ontinyent.

L’inici de les obres de rehabilitació va descobrir el greu risc de col·lapse de la infrastructura dels anys 70, obligant a una modificació de la intervenció prevista

L’Ajuntament d’Ontinyent ha incrementat en un 49% el pressupost de les obres del Pou d’aigua de Tarongers, en eixir a la llum l’estat crític de la coberta una volta iniciada l’actuació. El regidor de Territori, Joan Sanchis, explicava que les obres iniciades el passat mes de febrer en esta instal·lació datada en els anys 70 “han tret a la llum que l’estat de la coberta del dipòsit era molt pitjor del que esperàvem. El risc de col·lapse era real i des de l’Ajuntament havíem de fer el que fora necessari per garantir que el subministrament d’aigua no es detinga en cap moment, i més en un període com l’actual, a les portes dels mesos d’estiu”, explicava.

Cal recordar que el dipòsit de Tarongers, integrat dintre de la xarxa de distribució d’aigua potable de la ciutat, té com objectiu emmagatzemar l’aigua captada del pou, que proporciona el 60% del cabdal constant de la xarxa de distribució de l’aigua potable, al dipòsit de l’Estació i a sectors del disseminat com Galindo, l’Alba, Llombo, Camí Pou Clar i Polígon Dava, així com als barris de Sant Rafel i el Llombo.

El projecte inicial va ser redactat per l’empresa concessionària del servei, EGEVASA, amb un cost inicial de 297.124 euros IVA inclòs. Amb l’inici de les obres, es va considerar imprescindible modificar l’actuació prevista, degut al greu deteriorament del forjat de coberta del dipòsit i a la inexistència de capa de compressió en aquest, fent necessari ampliar les medicions de reparació previstes, amb una ampliació d’obra de més de 146.551 euros. Així, l’obra tindrà un cost final de 443.676 euros, un 49’32% més del que estava previst, “una actuació necessària que permetrà evitar una potencial situació en la que ens quedarem sense el servei”, afegia Sanchis.

Segons els informes tècnics, la pràctica totalitat de les bigues presentàven trencaments i pèrdues de matriu de formigó, de fins a 50 milímetres, sent un formigó de baixa qualitat, elaborat amb àrid de pedra de riu. A més a més, les bigues de forja presentaven una pèrdua de secció, sent necessària la col·locació de fibres de carboni i el tractament dels pilars per evitar la corrosió futura d’alguns elements, entre altres actuacions a executar. D’altra banda, també s’impermeabilitza la instal·lació i s’executen millores a l’exterior, a través de l’estabilització del talús.

Tot i la modificació, el termini d’execució de les obres (5 mesos) no s’ha vist afectat en excés, estant prevista la finalització de l’actuació per a principis de juliol. Durant els transcurs de les obres s’està utilitzant una bomba d’injecció directa per evitar la interrupció del servei. L’actuació al talús adjacent està incloent l’aplicació d’un entramat de xarxes de cable i malla metàl·lica per evitar impactes en el medi ambient, “un aspecte en el que estem tenint especial cura, i més tenint en compte que el dipòsit està situat al paratge natural municipal de Serra de l’Ombria-Pou Clar”, explicava el regidor.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here