Ontinyent i Bocairent són els municipis amb més veïns afusellats pel franquisme que s’exhumen a la fossa 21 de Paterna

0
2294
La delegació d'Ontinyent present a l'inici de l'exhumació de la fossa 21 de Paterna.

Els treballs preveuen trobar un total de 76 represaliats, dels quals 15 són d’Ontinyent i 12 de Bocairent

Ontinyent amb 15 i Bocairent amb 12 són les localitats que tenen més veïns afusellats entre el 15 i el 19 de juliol de 1939 pel franquisme i que es troben a la fossa 21, que aquest dimecres començava a exhumar-se al municipi de Paterna, i on es preveu trobar a un total de 76 represaliats.

L’acte comptava amb la presència de la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, l’àrea de la qual finança els treballs, i de la Presidenta de l’Associació de Familiars de les Vïctimes de la Fosa 21, Pilar Taberner, qui agraïa la implicació de les institucions i persones que estan col·laborant en la localització de les families dels represaliats. Des del passat mes de juliol, estan prenent-se mostre de l’ADN dels descendents i familiars localitzats, uns treballs que es cotejaran amb els de les restes que ara s’exhumen.

La de la fosa 21 és la primera actuació directa d’aquest tipus realitzada per la Generalitat a Paterna, que aquest mateix any es completarà amb l’obertura de la fossa 126 del mateix cementeri, la més nombrosa documentada en tot el territori valencià, on es calcula que estan enterrades 238 víctimes. Els treballs en la fossa 21 estan encomanats a l’Associació Científica Arqueoantro, adjudicatària del contracte, per 120.165 euros, per a la indagació i investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Delegació d’Ontinyent

A aquest inici dexhumació assistia l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la coordinadora de Memòria Històrica, Sayo Gandia. El primer edil i la regidora acompanyaven en l’acte a part de les families dels referits 15 afusellats, ja que a hores d’ara no s’han pogut localitzar els familiars de 7 d’ells. Jorge Rodríguez destacava que estos treballs “permetran per una part que després de tants anys estes persones puguen tenir un descans digne; i per altra ens ajuden a fer un exercici de memòria molt necessari per no repetir errades del passat”, manifestava.

L’Alcalde i la Regidora feien una crida a la col·laboració ciutadana per localitzar les famílies dels obrers Francisco Martí Insa (mort als 33 anys) i Luis Montes Calabuig (41); l’impressor Manuel Torró Torno, (32); l’ebenista Francisco Ferrero Llopis (26); el sabater Antonio Tormo Gandia (28); el jornaler Antonio Soler Soler (38) i el llaurador José Soler Soler (33). Sayo Gandia recordava que, com ja es va fer als treballs d’exhumació d’altres foses on havia ontinyentins, qualsevol persona que puga tindre informació pot enviar-la al correu ontinyentmemoria@gmail.com.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí