Ontinyent exhumarà 13 víctimes de la dictadura franquista afusellades en 1939

0
1041
L'alcalde d' Ontinyent ha presentat la programació de la Setmana de la Memòria Democràtica

La recuperació de les víctimes al cementeri serà explicada dins la II Setmana de la Memòria Democràtica d’ Ontinyent, que tindrà lloc del 4 al 7 d’abril

Ontinyent exhumarà 13 víctimes del franquisme que van ser afusellades el 15 de desembre de 1939, pocs mesos després d’acabar la Guerra Civil. Segons explica Joan Torro, membre de la Comissió de la Memòria Democràtica, esta recuperació de les víctimes és “part d’un projecte de l’Ajuntament per recuperar i identificar les restes d’estes persones que actualment estan en dos ninxols, un projecte que serà exposat comptant amb la intervenció dels forenses que estan participant”.

Esta exhumació serà explicada en una jornada al Centre Cultural de Caixa Ontinyent, en la qual també representants del Govern Valencià explicaran la nova Llei per la Memòria Democràtica, i en acaba la jornada es farà un itinerari guiat que passarà pel refugi antiaeri del Regall i l’Aula de la II República a l’edifici universitari de l’Avinguda de Torrefiel.

Esta proposta forma part dels actes de la II Setmana de la Memòria Democràtica d’ Ontinyent, que es desenvoluparà del 4 al 7 d’abril i en el que col·laboren l’ajuntament i la Diputació de València. La programació d’esta setmana ha estat presentada per l’alcalde d’ Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui destacava la importància “de reivindicar des de la serenitat la memòria dels qui moriren per pensar diferent, perquè no conèixer la història ens porta a repetir-la”, manifestava.

Junt a l’alcalde compareixien la regidora coordinadora de l’àrea de Política per a les Persones, Sayo Gandia, així com Joan Torro i Vicent Ferrer, membres de la Comissió per la Memòria Democrática amb la que la regidora destacava que “hem estat treballant al llarg de l’últim any per consensuar la programació que ara veu la llum”, assenyalava.

Esta programació s’obrirà el 4 d’abril amb la presentació de la revista “Afers” en la Biblioteca de Sant Josep, en la vespra del que serà el dia central de la setmana, dimecres 5 d’abril, quan Ontinyent serà seu de la IV Jornada de la Xarxa de Municipis per a la Recuperació de la Memòria Democrática. Aquesta xarxa, impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, està integrada per 70 municipis de tota la Comunitat Valenciana, a més de representats de les Conselleries de Cultura i Justicia, el Consell Valencià de Cultura i l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica.

Les activitats del dia 5 inclouran a més a més un dinar amb un menú demostratiu de la dècada de 1930 al restaurant “El Tinell de Calabuig”. A l’endemà, 6 d’abril, es presentarà el documental ‘Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa’, i finalment el 7 d’abril, un grup de joves músics posaran en escena un concert amb cançons de postguerra a la Sala Gomis, a partir de les 19,30h amb entrada lliure.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here