Ontinyent demana formalment la declaració de zona catastròfica pels efectes del temporal

0
1324
Jorge Rodríguez amb els presidents de la Diputació i de la Generalitat

L’alcalde Jorge Rodríguez destaca que les administracions superiors “han de mostrar el mateix grau d’eficàcia que ha hagut per part dels serveis d’emergència”

El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovarà aquest dijous la sol·licitud formal al Govern d’Espanya de la declaració de «zona greument afectada per una emergència de protecció civil», coneguda com a “declaració de zona catastròfica».

La proposta està presentada per l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, qui ha explicat que “sense la resposta professional i coordinada que ha hagut per part dels ajuntaments, les forces de seguretat i d’emergències, les conseqüències del temporal haurien estat pitjors. Hem restablert serveis i comunicacions però el gruix de les destrosses en les infrastructures i serveis també necessita una resposta exemplar de les administracions públiques. Cal exigir als diferents departaments de les administracions superiors (Govern, Generalitat i Diputació) el mateix grau d’eficàcia, rapidesa i humanitat en l’aprovació i el repartiment de les ajudes que han demostrat els serveis d’emergència”, assenyalava.

En aquest sentit, a la proposta de l’alcalde per demanar la intervenció de l’Estat s’exposa en primer lloc la situació d’emergència generada com a conseqüència del temporal, especialment el dia 12 de setembre, quan es va generar una situació d’emergència que va obligar a actuar davant el perill imminent per a persones i béns. Tot i que estava preparat un operatiu per l’espera de pluges intenses, la quantitat de pluja esdevinguda va ser d’una magnitud extraordinaria, sent necessari el rescat de fins a 44 persones en una situació límit. Les actuacions policials foren múltiples a més de la del rescat de persones (talls de carreteres, atenció ciutadana contínua…) i tot i que l’àrea geogràfica afectada és la totalitat del terme (casc urbà i disseminat) es destaca que la zona d’actuació immediata de rescat va ser la de la Cantereria.

Segons es constata amb informes tècnics adjunts a la proposta, “la situació actual encara és molt dolenta, amb llocs inundats, cases caigudes, barrancs deteriorats totalment, zones agrícoles i ramaderes inundades, collites perdudes, animals morts o vies impracticables, un episodi d’emergència “agonic i despesperant” on l’actuació d’emergència del cos de bombers i la col·laboració de les forces de seguretat evità la pèrdua de vides humanes.

Una situació que, per la seua magnitud, fa possible la intervenció de l’Estat prèvia la declaració expressa del Govern d’Espanya de zona greument afectada per una emergència de protecció civil, ja que, segons s’exposa a la proposta, “el sinistre ha pertorbat greument les condicions de vida de la població, amb la producció d’uns danys força considerables tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu, amb persones que van haver de ser evacuades pel desbordament del riu Clariano i que han vist com la seues vivendes ha quedat inhabitables, a la qual cosa cal sumar un total molt elevat de destrosses en béns de titularitat tant municipal com privada”, detalla el text.

Per altra banda, cal apuntar que el Consell celebrarà demà divendres un ple a Orihuela on aprovarà un decret d’ajudes de caràcter urgent per a la reparació dels danys provocats pel temporal, on s’espera que es done compliment a l’anunci que va fer el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig en la seua visita a Ontinyent el passat dijous. Al seu recorregut per la zona més afectada junt a l’alcalde, Jorge Rodríguez, el President va anunciar que el Consell faria tot allò possible per ajudar als veïns desallotjats de les seues cases al carrer de la Cantereria, unes paraules que posteriorment van ser ratificades a la capital de La Vall d’Albaida per la Consellera de Justicia i Interior, Gabriela Bravo.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí