Ontinyent declara 2017 ‘Any Cervino’ en memòria de l’autor de les ambaixades de Moros i Cristians

0
1246
Imatge de l'Ambaixada Mora d' Ontinyent

El ple d’ Ontinyent aprova la proposta de la Societat de Festers per commemorar el 200 aniversari del naixement del jurista i literat

El ple de l’Ajuntament d’ Ontinyent aprovava a la seua última sessió declarar 2017 ‘Any Cervino’ en memòria de l’autor de les ambaixades de Moros i Cristians de la ciutat. La proposta era presentada pel regidor de Cultura, Àlex Borrell, a iniciativa de la Societat de Festers, per tal dedicar tot un seguit d’activitats al 200 aniversari del naixement del jurista i literat del SXIX, activitats que aniran compreses entre el 18 de maig de 2017 i el 16 de maig de 2018.

A la seua intervenció al ple, Àlex Borrell destacava que “la trajectòria de Joaquín José Cervino Ferrero mereix un reconeixement especial per destacar com a jurista i literat, i també, pel que fa als nostres actes festius més importants, com a autor del text de les ambaixades de Moros i Cristians”. Borell donava les gràcies a Festers per la proposta i avançava que “va a ser un any on recordarem a Cervino amb moltes activitats per donar a conèixer la seua importancia en la història de la ciutat”. Al ple acudia el president de la Societat de Festers, José Rafael Sanchis, qui prenia la paraula al final de la sessió per agrair l’acollida a la proposta, que comptava amb el suport unànim de tots els grups.

Joaquín José Cervino (1817-1883)

Joaquín José Cervino y Ferrero (1817-1883), nascut a Tortosa per la carrera militar de son pare, però de mare ontinyentina, va cursar els seus estudis en Ontinyent, i més tard va proseguir la seua formació a València, llicenciant-se en Dret per la UV en 1842. Va triar l’activitat judicial i va començar a treballar en el jutjat d’ Ontinyent. Va ser alcalde de la ciutat, prenent posessió el 3 de juliol de 1843, però prompte va ser cridat pel seu amic Lluís Maians i Enríquez de Navarra, ontinyentí que en aquell moment era ministre de Gràcia i Justicia, per tal que Cervino ingressara al Ministeri, on va ocupar diferents càrrecs. En 1846 se li va atorgar la Cruz Supernumeraria de l’Ordre de Carles III i va arribar a ser secretari de la reina Isabel II.

En 1863 va estar anomenat magistrat de l’Audiència Territorial de Madrid, treballant com a magistrat del Tribunal Suprem des de 1874 fins la fi de la seua vida laboral, rebent en 1883 la Gran Cruz Isabel la Católica. Cervino va ser a més autor líric, dramaturg i narrador, sent autor del text ‘Las embajadas del Moro y del Cristiano para las fiestas que se celebran en la villa de Ontinyent’, que cada any es reciten a la Plaça Major de la Ciutat durant la ‘Setmana Gran’ de les festes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here