Ontinyent aprova el pressupost 2020 que supera els 35 milions i on la meitat d’inversions són externes

0
3600
Imatge del ple en el que es van aprovar els pressupostos d'Ontinyent

Dels 9,4 milions estimats per a inversions 4,6 arribaran de la mà de la Generalitat Valencia, el Ministeri de Foment, la Unió Europea o la Diputació de Valéncia

El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat aquest dijous un pressupost per a 2020 on pràcticament la meitat de les inversions provenen d’altres administracions i organismes públics. En concret, i segons el pla d’inversions, dels 9,4 milions d’euros que està previst que s’executen l’any 2020, un poc més de 4,6 milions d’euros arribaran de la mà de la Generalitat Valencia, el Ministeri de Foment, la Unió Europea o la Diputació de Valéncia, entre altres administracions. La resta, 4,8 milions, seran finançats amb fons propis.

La regidora d’Hisenda, Natalia Enguix, ha atribuït aquesta important inversió externa a la capacitat de l’Ajuntament d’Ontinyent per presentar bons projectes a les distintes convocatòries. Enguix ha ressatat que la captació d’inversions externes permet a l’Ajuntament incrementar les inversions sense necessitat d’apujar els impostos mentre es redueix el deute de manera continuada.

L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, coincidien en destacar el manteniment als comptes de 2020 d’una forta política inversora i de defensa del benestar sense pujar impostos, “preparant a la ciutat per al futur i mantenint l’aposta per una gestió econòmica rigorosa i sensata que ha permès sanejar els comptes municipals i afrontar noves inversions, com va ser l’adquisició del solar per al nou hospital o la nau que allotjarà els nous jutjats», destacava l’alcalde. Mostra d’aquesta bona gestió es també una nova reducció en 700.000 euros del deute, que passa dels 20,4 milions d’euros heretats en 2011 pel primer govern de Jorge Rodríguez als 6’2 amb què s’acabarà 2020. Quant a l’aposta social, prop de 1 de cada 4 euros es destinarà a Política per a les Persones.

Els pressupostos, que eren aprovats amb els 17 vots a favor dels regidors de La Vall ens Uneix i l’abstenció dels 4 regidors de PP i Compromís, presenten finalment uns comptes equilibrats en ingressos i despeses en l’import de 35.302.378 euros, una xifra final que presenta variacions respecte a la presentada al projecte inicial, degudes principalment a ajustos relacionats amb el pla “Edificant” de la Generalitat Valenciana.

En l’apartat de personal la despesa creix en un 10% i prop de 1 milió d’euros degut principalment a 3 factors: l’increment en un 2’6% de les retribucions als treballadors i treballadores municipals atenent les directrius del Govern d’Espanya; a l’aportació de 290.000 euros destinada a complementar els plans d’ocupació de la Generalitat per dignificar els salaris de les persones contractades equiparant-los al personal municipal; i a la necessitat de reforçar la plantilla amb 22 noves incorporacions per donar resposta a les necessitats sorgides principalment de la tramitació de les subvencions aconsegides, reforçant-se els departaments d’Administració General, Oficina Tècnica i Serveis Socials, entre d’altres. Del milió d’euros d’increment en personal, sols 61.000 es destinen a reforç de l’estructura política que es va aprovar al plenari en juny sense cap vot en contra, i que es manté per baix del cost de l’estructura existent a la legislatura 2007-2011.

Altre aspecte destacat serà l’aposta per la participació ciutadana, amb 1’2 milions d’euros per a accions decidides per la ciutadania de manera individual (Ontinyent Participa) i també col·lectiva, a través de les associacions vinculades als diferents sectors. Una de les principals inversions en asquest sentit serà la rehabilitació i millora de la Glorieta, pressupostada en 426.000 euros dels quals 100.000 estan afectats a la venda d’una parcela, aspecte que no compromet a l’execució de l’obra.

Natalia Enguix destacava també que la bona gestió municipal permet mantenir congelats els impostos, taxes i preus públics per no carregar les economies domèstiques i de les empreses; incorporar noves bonificacions en les ordenances fiscals per reforçar la cohesió social i desenvolupar accions de promoció econòmica per incentivar i dinamitzar l’economia local. En aquest sentit cal destacar les noves bonificacions fiscals als particulars i empreses que executen la instal·lació de generadors d’energies netes, per tal de fomentar l’autoconsum i reduir la factura energètica de les llars i la indústria. Amb la seua aprovació plenària, el pressupost podrà entrar en vigor des del dia 1 de gener.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí