Ontinyent aposta un any més per ser “territori intel·ligent” amb la nova edició del Fòrum i+t

0
929
El fòrum s'ha celebrat al Centre Cultural Caixa Ontinyent
El fòrum s’ha celebrat al Centre Cultural Caixa Ontinyent

Ontinyent aposta per ser un “Territori intel·ligent” amb un avantatge competitiu per a les empreses. Així s’exposava hui en la presentació de l’informe ‘Innovació Empresarial a Ontinyent’ de la cátedra InnovatiONT, al transcurs del 5é Fòrum i+t, d’Ontinyent, el Fòrum d’Innovació i Tecnologia impulsat pel govern municipal i el Clúster Nacional d’Innovació de la Vall d’Albaida (INNOVALL), que tenia lloc hui al Centre Cultural Caixa Ontinyent.

Aquesta càtedra, de la que formen part les universitats de València i Alacant, Caixa Ontinyent i ESET Espanya, era presentada junt a l’informe pels professors Vicente Cerverón i Josep Antoni Ybarra, de les universitats de València i Alacant, un treball que ha inclòs la realització d’enquestes a 103 empreses de la zona.

En les conclusions d’aquest treball es constata que la inversió anual en innovació és de 80.000 euros en les empreses i 16.000 als casos de micropimes, i que el 60’2% de les empreses fan accions de I+D+I, per damunt de la mitjana nacional del 48’44%, sent les empreses del sector tèxtil confecció les més implicades. L’informe destaca també el “caldo de cultiu” amb que compten les empreses a la seua disposició amb el recolzament a la innovació que fan l’Ajuntament, la Universitat, COEVAL o Caixa Ontinyent, tot i que en la majoria dels casos les empreses continuen optant per innovar amb recursos propis.

El regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, destacava que estos resultats “constaten l’aposta de tota la ciutat per seguir sent Ciutat de la Ciència i la Innovació, un títol amb que se’ns va distingir pel Ministeri i que tractarem de renovar en 2017 amb el recolzament d’iniciatives com aquest fòrum innovador”, explicava. Úbeda agraïa el treball d’Innovall en l’organització del Fòrum, una activitat recolzada per l’Ajuntament a través del Consell Econòmic i Social (CES).

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Jorge Rodríguez convoca el Pacte per la Sanitat quan es fa un any de l'inici d'obres del futur Hospital d'Ontinyent

A la ponència “Realitat augmentada i realitat virtual, la seua aplicació empresarial”, Xavier Riba, director de l’empresa Innovae (la més important d’Espanya en realitat virtual i augmentada) s’exposava quins van a ser els avanços que ens portaran a la “indústria 4.0”, de la que el president d’INNOVALL, Rafael Pla, destacava que “va a ser un pas molt important en l’evolució del mon de l’empresa i del treball, amb la irrupció d’elements com robots intel·ligents o les impressions en 3D”, avançava.

Aquesta ponencia mostrava exemples reals de com les empreses estan aprofitant aquestes tecnologies en l’àmbit de la formació, el manteniment i el control de processos, amb exemples com els hologrames de sistemes cel·lulars, catàlegs virtuals d’empreses o aplicació a la excavació minera, amb costos que hui en dia poden variar entre els 8.000 i 20.000 euros. Al Fòrum, es mostrava una aplicació pràctica d’esta tecnologia, amb d’un dron que utilitza la realitat virtual, exposat junt amb altres dispositius com impresores o cilindres 3D.

Al Fòrum, Dolo Moscardó, de l’empresa El Tratado de Maripaz, també exposava els avanços realitzats amb nou empreses de Innovall en matèria de comunicació innovadora. L’eix central del fòrum 2015 va ser la comunicació innovadora i el clúster d’innovació va posar a la disposició dels seus socis un servei anual a mesura, en el qual s’ha realitzat una auditoria entre les empreses participants, revisant les seues polítiques de comunicació i proposant noves accions basades en l’estudi de l’entorn.

A més a més, al Fòrum també es feien públics els resultats del projecte ‘COMPENSES, Ontinyent eficient’ que ha abordat l’eficiència energètica dirigint-se a tres sectors: estudiants, associacions i empresariat. Mª José Molina de l’empresa Proselección, confirmava que han estat 1.200 persones les participants en les activitats, que al cas dels estudiants s’han desenvolupat recolzades amb materials ctica que s’ha traslladat als diferents centres educatius, i a les associacions i empreses en forma d’auditories i jornades.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Otos recupera després de quatre anys el seu autobús de línia amb Gandia

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here