Ontinyent acollirà el dia 20 el I Congrés Internacional d’Ambaixades de la Festa de Moros i Cristians

0
673
Ambaixada Mora
Les ambaixades d'Ontinyent daten del 1860

El pròxim divendres 20 de novembre tindrà la presentació del I Congrés Internacional d’Ambaixades i Ambaixadors de la Festa de Moros i Cristians al Saló d’actes de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent a partir de les 20h. Este esdeveniment s’emmarca dins la celebració dels 150 anys que complirà la més representativa de les festes de les comarques centrals a la capital de la Vall d’Albaida.

Durant estes jornades es parlarà de la tradició i textos que representen l’enfrontament dels exèrcits de la creu i la mitja lluna durant la conquesta musulmana i la reconquesta cristiana. Estes peces resulten fonamentals dins el cicle morocristià juntament amb la pròpia entrada de les ‘filaes’; estes s’escenifiquen normalment amb dos oradors que són l’embaixador moro i el cristià, un realitza el discurs de petició de rendició de la plaça a conquestar i l’altre la resistència i la declaració de guerra. La victòria inicial musulmana serà contestada en poc de temps per una reconquesta cristiana. Estes representacions venen acompanyades tradicionalment dels típics sons d’arcabussos i coets que visten de color i soroll la festa.

Els textos que es representen a les Ambaixades d’Ontinyent daten de l’any 1860, des de quan es té constància de la celebració continuada dels Moros i Cristians. Estos van estar escrits per Joaquín José Cervino i resulten ser una descripció bubòlica i floral de les terres i la gent en litigi; la tradicional representació té lloc durant el dilluns de festes, amb l’Ambaixada Mora pel matí i la cristiana per la vesprada.

Per a l’acte de presentació del congrés es té prevista la pariticpació dels principals representants de la festa d’Ontinyent així com del president de la UNDEF, Francisco López; l’acte estarà conduït pel cronista de la Societat de Festers d’Ontinyent, Fermín Ferrero, i es preveu la presència de la consellera de Turisme, Belén Juste, i l’alcaldessa de la ciutat, Lina Insa.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here