Oliva impulsa la reutilització d’aigües regenerades

0
997
Oliva
Un dels moments de la reunió.

Representants de la CHJ, l’EPSAR i l’ajuntament d’Oliva van mantindre una reunió amb investigadors del grup CALAGUA-Unitat Mixta UV-UPV en el marc del projecte MEM4AGRI, finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, dins de les convocatòries de projectes Prometeu per a grups de recerca d’excel·lència.

Segons indiquen fonts municipals, el projecte MEM4AGRI té com a objectiu principal l’estudi de la reutilització agrícola d’aigües regenerades, mitjançant l’aplicació de tecnologies de membranes. Aquestes tecnologies són capaces d’obtindre aigua regenerada i nutrients de les aigües residuals, en línia amb els principis de l’economia circular, per la qual cosa permeten avançar en la sostenibilitat d’aquests processos. El projecte també abordarà els condicionants legals associats al Reglament (UE) 2020/741 sobre els requisits mínims per a la reutilització de l’aigua.

Durant la reunió, després de la benvinguda del president de la CHJ, Miguel Polo; la catedràtica de la Universitat de València i responsable de MEM4AGRI, Aurora Seco; ha exposat els beneficis que comporta la pràctica de la reutilització agrícola d’aigües riques en nutrients en un context de canvi climàtic, estrés hídric i encariment de fertilitzants i energia.

També durant aquesta reunió, expliquen les mateixes fonts, s’han pogut establir les bases de la col·laboració entre la CHJ, l’EPSAR, l’ajuntament d’Oliva i el grup de recerca per a elaborar una metodologia per a desenvolupar els plans de gestió del risc de les aigües regenerades (PGRAR) establerts en l’esmentat reglament. «Aquests PGRAR són els encarregats de garantir la seguretat ambiental i sanitària de l’ús d’aigües regenerades en agricultura i dels productes obtinguts».

En la mateixa reunió, l’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, va mostrar el seu interés a avançar en la materialització de la nova planta de tractament, que inclou el tractament terciari necessari, incloent-hi tecnologia de membranes i la reutilització d’aigües residuals en el terme municipal d’Oliva. Aquesta actuació està actualment en fase de tramitació ambiental del projecte, ja redactat per la CHJ en col·laboració amb l’EPSAR i que, prèviament a la seua posada en servei, necessàriament haurà de comptar amb el seu corresponent PGRAR.

L’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, ha declarat que «aquest projecte és molt ambiciós, contempla la comparació de tres sistemes de reutilització de l’aigua tractada i un d’ells sobre la nostra futura EDAR, d’aquest estudi es tenen resultats inicials que justifiquen els beneficis del nostre sistema de tractament d’aigües i en aquesta reunió s’han marcat les accions a desenvolupar pròximament dintre d’un partenariat on l’ajuntament formarà part per una major acció en els resultats. En aquesta reunió es va analitzar com serà el futur sistema de reg en les aigües tractades que estan en estudi».

El regidor d’Agricultura, Miquel Domenech, ha explicat que «estem parlant d’un tractament per a 15.000 m3 d’aigua que beneficiara el reg d’una superfície aproximada entre 700 i 800 hectàrees, sent un projecte molt novedós, innovador i important per a la ciutat d’Oliva i la seua agricultura».

Per la seua banda, la regidora de Medi Ambient, Maria Josep Llorens, ha indicat que «seguim treballant en aquest sistema que ens presenta l’empresa i que pensem que és molt positiu, perquè millorarà les prestacions que la nova depuradora aportarà per a l’aprofitament de l’aigua i que es dedicarà al camp agrícola, d’una manera encara més sostenible».

Com a resultat de la reunió s’ha conformat un partenariat entre les tres institucions i el grup de recerca, amb l’objectiu d’intercanviar la informació disponible i necessària per al correcte desenvolupament dels PGRAR, incloent-hi una adequada gestió dels nutrients presents en les aigües. A més, s’ha acordat la col·laboració de totes les parts en les labors de difusió dels avanços i resultats del projecte de recerca MEM4AGRI, així com la promoció i la participació d’altres actors rellevants, com són els agricultors i consumidors.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí